Decembrie, luna cadourilor

 Trecerea scrâşnită a zilelor de peste an şi griul asortat al tranziţiei m-au obligat la a scrie nu întotdeauna plăcut. Dar, gata! E decembrie, iar această lună a avut mereu darul de a aduce o linişte aparte. Mai multă bucurie şi împăcare. Sunt clipe care trebuie preţuite măcar şi pentru faptul că sunt atât de rare. Familia şi prietenii îşi accentuează rolul în viaţa fiecăruia dintre noi. Privind copiii lângă brad abia acum constaţi cât au crescut.
                                                                                                                                             Cătălin Păduraru

 Cochetez cu ideea că pot oferi sugestii care să susţină atmosfera acestor sărbători prin achiziţionarea câtorva elemente de efect. Pentru a nu vă aglomera ştirbind bucuria sărbătorilor, este bine ca aceste „ingrediente“ să fie aduse în casă la timp. Iau în calcul faptul că în decembrie se fac foarte multe cadouri, că se aşteaptă vizite, sau pur şi simplu întâlnirile „la un pahar“ împinse de ritmul muncii au ajuns pe ultimele pagini ale agendei.
 

Şi, cum bugetele nu sunt totuşi nelimitate, câteva „smart set-uri“ sper să vă fie de folos.
Aş recomanda, de la bun început, instalarea în living a unei sticle Mega de coniac sau whisky. Acestea se găsesc la capacităţi cuprinse între 1,5 şi 5 litri. Majoritatea montate pe un cadru care să permită bascularea, dotate cu picurător sau cu robinet.

 Conferă lejeritate şi marchează disponibilitatea dvs. de a primi deschis cât mai mulţi oaspeţi. Pe de altă parte este şi o afirmaţie la adresa băuturii pe care dvs. o agreaţi.

 Aşa că, atenţie! Pentru cei care consideră că anul 2001 chiar a însemnat unul bun, s-ar impune ca în sfârşit, să-şi procure un dulap răcitor pentru vinuri. Aparent – o vitrină frigorifică. Elementele care despart acest obiect valoros de domesticul frigider sunt următoarele: circulaţie controlată a aerului pentru păstrarea umidităţii, sticla cu protecţie UV, temperaturi pozitive calibrate şi, nu în ultimul rând, lipsa totală a vibraţiilor. Această achiziţie poate fi punctul de plecare în lungul drum al colecţionarului.

 Pentru vizitele la părinţi cereţi furnizorului dumneavoastră de vinuri să facă următorul efort: să selecteze 6-12 vinuri pe care să le aşeze într-o cutie de lemn. Gândiţi-vă la ce beau părinţii dvs., sau ce şi-au dorit de foarte multă vreme. Şi pentru dvs., şi pentru suplier va fi un test. Trebuie să-l treceţi! Idei: Mama – o „Lacrima“ bună sau o Tămâioasă de colecţie. Tata, nişte vinuri care să-i aducă aminte de locuri dragi. Nu-i uitaţi nici pe fraţii care acum sunt la facultate. Şi ei au nevoie de îndrumare, iar atenţia dvs. îi va flata. Ca să nu mai spunem că, în ochii lor, dvs. s-ar putea să reprezentaţi omul de succes. Deci, iar atenţie!

 Pentru Moş Niculae cumpăraţi una din imensele ghete de ceramică semnate Bledea şi puneţi acolo cadouri pentru toată familia. Avantaj: gheata se păstrează ca un obiect decorativ, valenţele estetice recomandând-o pentru orice tip de interior.

 Dacă vă decideţi să oferiţi cuiva o sticlă de şampanie, ce-ar fi să cheltuiţi 10$  în plus, pentru un suport dedicat din fier forjat. Dintr-o dată, cadoul are şi mai multă consistenţă, iar suportul va face ca gazdele să-şi aducă aminte întotdeauna cine l-a oferit şi în ce context.

 La aceasta categorie – fier forjat – trebuie să ştiţi că au apărut multe obiecte care fac casă bună cu vinurile. Biciclete cu lumânare şi loc de o sticlă, combinaţii ingenioase care pot primi 3, 5 şi chiar 9 sticle. Pe lângă preţurile modeste, aceste lucrări au întâietate la popularitate pentru că se încadrează perfect în orice fel de spaţiu şi sunt lesne de transportat.

 Presupunând că lemnul va atrage mai mult decât fierul, câteva modele de rack-uri vă stau la dispoziţie pe piaţă. Cele mai mici pot fi instalate în bucătărie – de până la 9 sticle, iar cele mai mari sunt o alternativă serioasă la păstrarea vinurilor în cămară. Avantaj: sticlele stau culcate, cu o bună vizibilitate pentru alegere, plus acces perfect.

 Nu de foarte multă vreme – ca atare puteţi miza pe noutate – au apărut în câteva magazine specializate nişte recipiente extrem de atractive, din sticlă. În majoritate umplute cu distilate naturale vechi, ele îţi pot găsi destinaţia cu uşurinţă prin multitudinea de teme abordate. Astfel, puteţi alege de la sticle cu un trabuc înăuntru până la modele sofisticate care preiau de pildă subiecte ale artei culte, precum „Carul cu boi“.

 De câte ori, prietenii din străinătate nu v-au întrebat de o „palincă/ţuică“ veritabilă? În afara unor rezerve pe care vi le-aţi creat întâmplător, şi care în nici un caz nu puteau fi oferite din cauza  ambalajului, ce aţi mai găsit?

 Vă prezint ţuica Zetea – 50% vol. alcool, cu un gust autentic şi prezentare ireproşabilă în sticla de cristal. A obţinut medalia de argint la Bruxelles în 2001, într-unul dintre cele mai importante concursuri mondiale.

 Varianta mai accesibilă s-ar regăsi şi în „împănuşatele“ şliboviţe şi horinci de Maramureş. Cu preţuri absolut decente, horinca şi şliboviţa şi-au atras deja multe aprecieri. Bineînţeles că vom reveni la vinuri.

 Din ‘90 încoace s-au înfiinţat foarte multe firme. Găsiţi anul de „naştere“ al firmelor cu care aveţi legături şi înmânaţi preşedintelui sau directorului general o sticlă de vin din anul respectiv. Câteva cuvinte alături, şi iată cadoul perfect.

 Acum că se încheie anul, trebuie să mulţumesc celor care mi-au suportat stilul cu inegalităţi şi contorsiuni. Sper că, într-o zi, aceste pagini ale vinului să ajungă în mâna unui tânăr cu talent scriitoricesc şi cu vocaţie oenologică. Momentul acela va fi unul al împlinirii, însemnând, de fapt, că am determinat schimbări în bine. Cu această credinţă şi cu speranţa că într-adevăr mâine România va arăta mai bine, vă urez să aveţi parte de tot ceea ce vă doriţi, inclusiv de un pahar  de vin bun.
La mulţi ani!

Iată în continuare câteva recomandări pentru nişte vinuri deosebite:
Merlot Red Paradox ‘99

Vin roşu sec, savuros, armonios, cu o aromă foarte intensă, persistentă, senzaţii de lemn dulce datorate învechirii în barriques de stejar. Echilibru corect între alcool, aciditate şi tanini. Este un vin cu caracter şi bună personalitate. Trebuie servit la temperatura de 18 grade Celsius, se recomandă carafarea înainte de servire, pentru oxigenare, în vederea exprimării la maxim a gustului şi aromei.
Promovarea: campanii de promovare directă la punctele de vanzare.
Logistică: Sticle de 0,75 l, baxuri de 6 sticle.
Producător: Vinarte SRL
Distribuitor: Unicom Dan SRL, Prier Vinexpert
Contact: departamentul de vânzări.

Riesling Italico Bonvino
Vin alb, sec, din recolta 1999, produs şi îmbuteliat la centrul de vinificare situat în localitatea Starmina (Mehedinţi), zonă viticolă cunoscută sub numele de Plaiurile Drancei. Este un vin deosebit, cu o strălucire intensă, aromă intensă, persistentă, cu o bună aciditate, delicat şi rotund. Se serveşte la temperatura de 10 grade Celsius (la peşte, salate, antreuri, pe bază de branză).
Promovare: campanii de promovare directă la punctele de vânzare.
Logistica: 0,75 l, baxuri de 6 sticle.
Preţul de vânzare recomandat: 44.900 lei
Producător: Vinarte SRL
Distribuitori: Unicom Dan SRL, Prier Vinexpert.
Contact: Departamentul de vânzări

Uncategorized//02-12-2001

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru