Vinuri de 24 de carate

 

 În ciuda valorii lor intrinseci, vinurile româneşti de vinoteca sunt, deocamdată, foarte ieftine. Specialiştii se aşteaptă ca preţurile să crească spectaculos în următorii ani.
 

Amatorii de vinuri nobile şi colecţionarii au ocazia de a achiziţiona, de pe piaţa internă, vinuri de vinotecă excepţionale la preţuri avantajoase. “Câteva sute de mii de  sticle cu vinuri se află în cuvele producătorilor şi în reţeaua comercială”, apreciază Cătălin Păduraru, preşedintele Prier Vinexpert, unul dintre cei mai cunoscuţi distribuitori şi exportatori de vinuri din România. Deşi cantitatea pare impresionantă, cei interesaţi de achichiziţionarea acestor valori ar face bine să se grăbească.
 

Preţul scăzut al vinurilor de vinotecă a stimulat puternic cumpărătorii. Cătălin Păduraru afirmă că 30% din vânzările de vinuri de elită, pe piaţa internă, au ca şi obiect vinurile vechi. “Mă aştept ca, peste doi-trei ani, preţurile să atinga nivelul cotaţiilor internaţionale ale vinurilor de vinotecă, estimează preşedintele Vinexpert. Aceasta înseamnă adăugarea unui zero la preţul de astăzi, exprimat în dolari. Vinul vechi este o investiţie foarte interesantă”.

 În magazinele de specialitate încă se mai găsesc vinuri de valoare deosebită. Furmintul de Bucium este extrem de preţios, nu numai pentru că este un vin cu calităţi excepţionale, ci şi datorită faptului că soiul de struguri din care provine a dispărut din exploatare în România. De asemenea, cine întâlneşte un Traminer de Blaj 1958 n-r trebui să ezite nici o clipă. Acceaşi recomandare este valabilă pentru Busuioaca de Bohotin 1996. “Este primul vin al cărui lot iniţial a fost declarat - 80.000 de sticle, spune Cătălin Păduraru. Fiecare sticlă are imprimat un număr de ordine, ceea ce face ca reeditarea să fie imposibilă.”

 Tot la categoria rarităţi ar mai putea fi menţionate cele patru vinuri, în vârstă de 27 de ani, scoase pe piaţă de Rovit Valea Călugărească: Riesling, Fetească Neagră, Merlot şi Cabernet Sauvignon. Mihai Gavril, directorul comercial al Rovit, afirmă că, în prezent, mai sunt disponibile circa 8.000 de sticle din fiecare soi. Cei mai mari ofertanţi de vinuri de vinotecă sunt Bucium şi Vinia, însă pe piaţă sunt prezente aproape toate marile podgorii româneşti.

      Cristian Bădescu

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru