Cu V de la Vin

Vanilie - aroma din seria „condimentelor”  prezentă (natural !) în vinurile maturate în butoaie de stejar.

Vegetal(a)    - aroma, mai mult sau mai puţin plăcută care face trimitere senzorială către plante diverse.

Vermut - băutură aperitiv pe bază de vin alb, alcool, zahar şi compuşi aromatici naturali.

Versatil - se referă la un vin care are arome diverse, schimbătoare.

Viv - un vin cu o aciditate agreabila, un gust proaspăt.

Viguros - descrie un vin bine constituit, puternic, susţinere bună alcoolică.

Viu - băutură provenind în exclusivitate din fermentarea parţială sau completă a strugurilor sau a mustului de struguri. (Definiţia Oficiului Internaţional al Viei şi Vinului, OIV).

*Un vin poate fi roşu, alb sau rose, liniştit sau efervescent. Sec, demi…, dulce sau licoros. Există şi vinul special, fortificat. Vinul este personalizat prin metoda de elaborare, prin caracteristicile analitice şi organoleptice, caracterizat de calităţi şi defecte.

Vin cuit - vin concentrat obţinut prin evaporare a mustului (prin încălzire).

Vin de cafea - vin proaspăt, fructuos, roşu lejer, obţinut printr-o scurtă macerare („vin de-o noapte”) a strugurilor roşii.

Vin de carafa - vin neîmbuteliat destinat servirii la carafă. Termenul nu se poate aplica niciodată vinurilor mari.

Vin de gheata - Icewine, Eiswein, vin obţinut din struguri îngheţaţi pe butuc.

Vin de paie - Deşi nefolosită la noi, traducerea sintagmei de pe o contraetichetă a vreunui vin de import v-ar putea descumpăni. Termenul se referă la uscarea strugurilor pe paturi de paie în vederea obţinerii unor vinuri licoroase de mare ţinută.

Vin de zahar - Băutură industrială fabricată din apă şi acid tartric, coloranţi, arome. Interzis prin lege, comercializat încă de către producători neautorizaţi care se adresează păturii sărace şi/sau neinformate a populaţiei.

Vin fără alcool
- Tentativa fără succes la consumatori care se bazează pe suprimarea alcoolului din vin.

Vinificator - persoana care elaborează vinul.

Vinificare - transformarea de la strugure la vin.

Vinoteca - incinta sau mobila destinată conservării vinurilor preţioase. Se aplica generic şi colecţiilor sau vinurilor cazate aici. Un sens răspândit este şi acela de vin vechi.

Violaceu - tentă caracteristică a vinurilor roşii tinere, tentă care dispare după 1 an, 1 an şi jumătate.

Violent - se aplică vinurilor agresive mai ales datorita unui conţinut ridicat de alcool.

Violete - aroma din seria florală, prezentă în multe vinuri roşii (Pinot, Shiraz, Cabernet).

Viril - vin solid cu o bună aciditate, în echilibru cu un puternic suport al alcoolului şi al taninilor.

Viticultor - persoana care cultivă via.
(un viticultor nu trebuie să fie neapărat şi vinificator. Valabilă şi viceversa).

Volatile - substanţe care dispersează în atmosfera. Dacă vinul n-ar conţine substanţe volatile, n-am putea sesiza nici o aromă. În vin avem, patru familii de substanţe volatile: alcoolii, aldehidele, esterii şi cetonele.

Catering expert//13-02-2003

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru