PLAYBOY - Cum să (nu) îţi păstrezi vinurile în casă

Text de Dan – Silviu Boerescu
Consilier: Cătălin Păduraru

Comori perisabile
Pasul de la simplu consumator instruit la colecţionar este tentant şi relativ uşor de făcut. O sticlă „de vinotecă” primită cadou, o alta adusă dintr-o călătorie peste hotare, încă una care ţi-a făcut cu ochiul din rafturile unui magazin specializat (unde, la preţuri de câteva sute de mii, găseşti butelcuţe prăfuite de acum douăzeci – treizeci de ani) şi, uite-aşa, s-au strâns piesele unei mici colecţii. Nenorocirea este că majoritatea colecţionarilor apăruţi peste noapte stau la bloc şi nu dispun de o pivniţă răcoroasă şi cu temperatură stabilă tot cursul anului.
Cele mai multe „accidente” (sticle al căror conţinut se deteriorează, putând deveni, în timp, otrăvitor) se petrec pe durata verii. Variaţia de temperatură într-un apartament de bloc este uriaşă şi decisivă pentru calitatea preţiosului lichid „de colecţie”. Degeaba ai achiziţionat un stelaj de la Metrou, în care sticlele stau în poziţie orizontală. Inutil să muţi răftuleţele – minune într-un colt umbros: căldura le va urmări oriunde în casă. Cât despre soluţia acoperirii sau împachetării sticlelor cu hârtie…

Frigiderul, o falsă soluţie
Pasul următor ar putea părea logic (însă, veţi vedea, nu salvează deloc situaţia): mutarea celor mai preţioase sticle în frigiderul familiei. Numai că sticlele vor fi iarăşi agresate fiindcă nu pot fi păstrate în poziţie orizontală (de fapt, un pic înclinată cu gura în jos, aşa cum scrie în manual, pentru a preveni pătrunderea aerului). În plus, din cauza termostatului, majoritatea frigiderelor vibrează şi vinul se poate tulbura (ştiinţific, ar fi vorba de o fermentare suplimentară care generează o „îmbătrânire” artificială a lichidului). Să nu uităm nici că temperatura variază din cauza deselor manipulări ale produselor „vecine”. Din acelaşi motiv, se petrece alternanţa lumină-întuneric, extrem de dăunătoare şi ea.

Mini-crama de apartament
Oamenii gospodari şi practici de aiurea (Spania, Suedia, SUA, etc.) au conceput un sistem, „wine cabinet”, în care sticlele pot fi păstrate în obscuritate şi în condiţii de temperatură constantă, fără riscul ca manipularea obiectelor sau simpla funcţionare a aparatului să producă vibraţii. Asemenea „cabinete” pot fi cumpărate şi în România, prin intermediul firmei Coldline, care aduce pe comandă mai multe tipuri de aparate Liebherr, fabricate în Austria (www.liebherr.ro). Liebherr „Vinidor” are control şi afişaj electronic al temperaturii (realizează 6 zone de temperatură), compresor fără vibraţii, filtru de cărbune activ pentru aer proaspăt. Preţurile de livrare la domiciliu sunt între 500 – 1.200 Euro (fără TVA). Capacitatea de stocare variază între 68 şi 260 sticle a 0,75 l.

Vinul lunii
În ciuda sonorităţilor sale persane, Shiraz este, de fapt, un soi care provine din Franţa, unde este apelat Syrah, constituind cel mai important ingredient pentru Chateau Neuf du Pape. Chiar dacă originea sa rămâne incertă, este semnalat în podgoria cruciatului Olivier de Serres, încă din Evul Mediu. Vinul tânăr este astringent şi uşor amar, însă în timp dobândeşte un spectru de gust rar: mentă, condimente, zmeură, cireşe, prune uscate, măsline negre. Aroma de piper îl diferenţiază net, de pildă, de Cabernet Sauvignon.
Începând cu 2002, Shiraz se obţine şi în România. E o versiune mai puţin agresivă, are arome variate de fructe şi o culoare vie (roşu violaceu).
Distribuit în sticle Magnum de 1,5 l, la preţul de 1.000.000 lei sau gratis la achiziţionarea a 6 sticle „La Cetate Tezaur” (Chardonnay sau Cabernet Sauvignon).

Uncategorized//03-04-2004

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru