Paharele – semnul bunului gust

Peştişorii din sticlă de pe televizor, florile de plastic [de pe obligatoria masă din sufragerie], paharele vopsite şi împopoţonate cu brizbrizuri, iată câteva din accesoriile care nu mai sunt astăzi – motive de admiraţie sau de laudă.

Dincolo de latura estetică, paharele din mai sus amintită categorie trebuiesc înlocuite şi pentru că nu sunt funcţionale. Paharele de vin trebuie să aibă o primă calitate : să lase consumatorului de vin posibilitatea de a VEDEA clar conţinutul. Strălucirea lui. Sticla cu transparenţă normală, fără intarsii şi desene este de dorit în locul oricărui cristal colorat şi modelat. Sigur, dacă ne permitem, există şi pahare « curate » din cristal.

Dacă vă decideţi să cumpăraţi pahare noi pentru vin, trebuie să cunoaşteţi – în folosul Dvs. – câteva reguli simple de selecţie despre forma, grosimea peretelui, bordura de la gura paharului.

Importanţa paharului este relevată şi de forţa unei experienţe, celebră în lumea vinului.

O grupă de degustători profesionişti din Germania au fost solicitaţi să deguste vinuri în mai multe tipuri de pahare. Fără să fie avertizaţi, li s-a oferit un singur vin. 60% dintre aceştia au considerat că două probe sunt vinuri diferite, cu note organoleptice distincte, doar pentru că paharele aveau altă formă!

Toate acestea vin de la geografia limbii care are împărţiţi senzorii de gust pentru amar, acru şi dulce în mai multe zone.

[Un pahar care– datorită cupei largi – te obligă la o anumită poziţie a capului poate trimite vinul pe zona de amar denaturând fineţea percepţiei sau chiar respingerea vinului respectiv, ca necorespunzător.]

Paharul de vin alb are forma unei lalele abia deschise, fără să aibă gura ­­­­­evazată. Închiderea părţii superioare ajută la prezervarea aromei vinului alb. Există excepţii pentru marile Chardonnay-uri – unde cupa seamănă izbitor cu cea a paharelor de vin roşu. Această deviere de la linie se datorează – în principal – nasului puternic pe care îl poate avea un astfel de vin. Vinul roşu are ca partener paharul mare, cu o gură largă şi cu o cupă bombată.

Clasificarea de mai sus este primară, pentru că în realitatea oenologică FIECARE VIN consacrat la nivel mondial are paharul potrivit.

Nu veţi face colecţie de pahare decât dacă sunteţi un iubitor împătimit şi un cunoscător al vinurilor valoroase. În schimb, la restaurant, aveţi tot dreptul să fiţi servit în pahare conforme cu vinul comandat. Din nefericire, în majoritatea restaurantelor noastre – paharele au avut criteriul de achiziţie asortarea cu vazele.

Paharul corespunzător transmite mesajul vinului. Fiecare vin are amestecul său specific de calităţi: fructuozitate, aciditate, minerale, taninuri, grade alcoolice – tot acest amestec având la bază soiuri anume de struguri, climatul şi solul din care s-au născut.

Oamenii de ştiinţă au studiat caracteristicile de soi, rezultând diferite forme de pahare capabile de a dezvălui deplin personalitatea fiecăruia în parte, gustativ şi olfactiv.

O veste bună este că, neavând acces la toate aceste pahare, există şi păhărelul cuminte de degustare.

Chiar dacă nu copleşeşte prin eleganţă şi alură artistică el poate înlocui cu succes toate paharele nepotrivite din casa Dvs.

Gândit pentru a pune în valoare toate calităţile unui vin, acest pahar este aprobat şi de către Organizaţia Internaţională a Vinului. Fără a fi un produs scump reuşeşte să înnobileze vinul şi masa prin simplitatea trăsăturilor.

Paharul nu este doar … un simplu pahar, ci un accesoriu al eleganţei şi bunului gust.

Până mâine un strop de bucurie!!!

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru