VINDEX 2 (continuare)

 Must – produsul lichid obţinut prin scurgere liberă sau prin procedee fizice, din struguri. Se admite ca mustul sa aibă un conţinut de alcool de cel mult 1% în volume;

Oţet din vin – este produsul obţinut prin fermentarea acetică a vinului sau a amestecului fermentabil, în care vinul intervine în proporţie de minim 70% în volume;

Podgorie – unitate teritorială naturală şi tradiţională, caracterizata prin condiţii specifice de climă, sol şi relief, prin soiurile cultivate, prin metodele de cultură şi procedeele de vinificare folosite, care conduc la obţinerea unor producţii de struguri şi vinuri cu însuşiri asemănătoare;

Reserve – din păcate folosit în exces, acest termen nu mai arată că s-ar afla în discuţie vinuri în cantităţi limitate şi cu calităţi deosebite. Rămâne ca la întâlnirea cu acest cuvânt pe etichetă să-l apreciaţi şi după bonitatea producătorului sau pentru siguranţă, prin degustare.

Sabrer – Deşi de multe ori îl găsim greşit « sabler », acest termen defineşte una dintre cele mai spectaculoase operaţiuni care se pot executa într-un restaurant. Este vorba de deschiderea unei sticle de şampanie cu sabia. În mod evident, această demonstraţie de măiestrie nu se poate face oricând şi oriunde. De foarte multe ori este tăiat şi gâtul sticlei, fapt acceptat de către cel care comandă un asemenea show.

Tanini  - fenoli astringenţi proveniţi din pieliţa strugurilor, a ciorchinilor şi a sâmburilor. Foarte importanţi gustativ şi în procesul de învechire.

Tărie alcoolică – se măsoară în volume şi reprezintă numărul acestora în alcool pur, conţinut în 100 de volume din produsul considerat, la temperatura de 20 grade Celsius.

Vin – este băutura obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolică, completă sau parţială, a strugurilor proaspeţi, zdrobiţi sau nezdrobiţi, ori a mustului de struguri. Tăria alcoolică a vinului nu poate fi mai mică de 8% în volume;

Vinars – este băutura alcoolică obţinută prin învechirea distilatului de vin, în contact cu lemnul de stejar, în producerea căreia s-au folosit tratamente autorizate, care a fost adusă la tăria de min 36%. Denumirea corectă pentru « coniac-ul » românesc.

Vin aromatizat – este produsul obţinut din vin sau din must proaspăt, cu adaos de must concentrat, substanţe aromatizate extrase din plante admise de legislaţia sanitară, distilat de vin, alcool alimentar, zahăr, precum şi alte vinuri speciale;

Vin licoros – poate fi obţinut din must sau din vin, precum şi din amestecul acestora, cu adaos de must concentrat, must concentrat rectificat, distilat obţinut din vin, alcool de origine viticolă, mistel, folosite separat sau în amestec;

Vin spumant – este un produs cu conţinut în bioxid de carbon de origine exclusiv endogenă, obţinut prin fermentarea naturală a mustului de struguri proaspeţi, care dezvoltă în sticle, la îmbuteliere, o presiune de minim 3,5 bari, la o temperatură de 20 de grade Celsius;

Vin spumos – este un produs cu conţinut de oxid de carbon obţinut prin impregnare parţială sau totală (origine exogenă).
 
 

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru