VINDEX

Buşonat – din fr. bouchon – termen care se aplică unui vin în care se simte iz de dop. Deşi defectul i se atribuie dopului, nu el este întotdeauna cauza… Pentru vinurile destinate consumului larg se folosesc acum dopuri sintetice care elimină acest pericol.

Botrytis - puteţi găsi pe unele contraetichete acest cuvânt. În acest caz este vorba de un mucegai nobil care consumă apa din boabele strugurelui, concentrând zahărul, rezultatul fiind vinurile dulci foarte valoroase, şi/sau cu grade alcoolice multe.

Calcar – mai ales folosit la vinurile franţuzeşti atunci când se prezintă solurile de cultură pentru viţă. În ultima vreme, îl regăsim şi în formule de apreciere – evaluare a unor degustători pentru un vin (« …uşor calcaros »).

Château – folosit oarecum impropriu şi în România, termenul vine evident din Franţa, definind o proprietate unde se cultivă vie şi se produce vin. Într-o zonă viticolă, cum este Bordeaux-ul de pildă, sunt un număr foarte mare de chateaux. [şato:]

Cuvée –Inscripţionare, în anii din urmă nejustificată, şi pe spumoasele ieftine în România. Cuvee-ul semnalează de fapt un amestec agreat de o anume personalitate şi rămâne pe etichetă ca instrument de identificare (Cuvée Churchil – de exemplu).

Depozit – în limbaj specializat, sedimente insolubile apărute la îmbătrânirea în sticle a vinului. Interpretat de către neiniţiaţi ca un defect, prezentat de către sommelier ca o garanţie a vechimii, şi ca pretext pentru o elegantă trecere în decantor.

Eiswein – în engleză IceWine. „Vin de gheaţă”, obţinut prin culegerea strugurilor în iarnă, la temperaturi foarte joase. Foarte scump, datorită costurilor mari de manoperă, dar şi a riscului de compromitere a recoltei. Utilizat cel mai des în germană şi engleză pentru că este specific Canadei şi Germaniei. Anul acesta se anunţă şi în România o astfel de apariţie. Grade alcoolice peste medie şi, de obicei, dulce.

Echilibru – componentele care sunt luate în calcul pentru a se decreta echilibrul unui vin sunt : aciditatea, zahărul şi alcoolul – pentru vinurile albe. La cele roşii, suplimentar apare şi taninul. Evident majoritatea producătorilor afirmă că vinul lor este « …echilibrat », dar orice stridenţă a oricărui element menţionat infirmă lauda de pe contraetichetă.

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru