Vinul, alimentul principal al nuntii

Indiferent de meniul stabilit pentru nunta, de tipul petrecerii ori numarul de invitati, un asemenea eveniment nu poate fi conceput fara existenta vinului
Absolvent al Academiei de Teatru si Film, Catalin Paduraru este, de 10 ani, critic de vin la VINEXPERT, calitate in care a participat la numeroase concursuri in afara tarii. Nu exista nici un vin produs in Romania pe care sa nu-l fi degustat, iar cind participa la o actiune internationala are ocazia de a face cunostinta cu 30-40 de vinuri zilnic, produse in toate colturile lumii.
    -Domnule Paduraru, ce inseamna vinul pentru o nunta?
    -As raspunde printr-o vorba din popor, care spune ca “muzica si vinul fac nunta”. Incepind cu botezul, vinul ne insoteste in toate momentele vietii, prin urmare are un rol esential si la nunta, prin cele doua caracteristici ale sale: una alimentara si alta de element care asigura buna-dispozitie. Vinul nu este o bautura alcoolica, ci un aliment. Sigur ca, daca este consumat in exces, poate provoca neplaceri organismului, lucru valabil, insa, pentru orice aliment. S-a constatat ca un kilogram de cafea sau unul de carne fac mult mai rau decit un litru de vin.
    -Cum se alege vinul pentru o nunta?
    -Depinde de mai multi factori: anotimpul in care se desfasoara nunta, locatia unde are loc petrecerea, numarul de invitati, meniul stabilit, posibilitatile financiare ale celor care organizeaza nunta. Indiferent de acestea insa, exista citeva lucruri pe care e necesar sa le cunoasca oricine.
    -Care ar fi acelea?
In primul rind, la noi se obisnuieste ca, la intrarea invitatilor in restaurant, acestia sa fie serviti cu un pahar cu sampanie. Aceasta bautura poate fi luata ca un aperitiv, insa ea se asorteaza cel mai bine cu caviarul. De multe ori, sampania de “deschidere” este inlocuita cu un vin spumos, vis-à-vis de care e bine sa manifestam o oarecare prudenta.
    -Ce ar mai trebui stiut?
    -Faptul ca o tarie consumata inainte de masa inhiba sucurile gastrice, provocind cel putin un disconfort fizic. Este de preferat ca locul ei sa fie luat de un vin alb sec, servit rece. In Occident, de exemplu, taria se serveste dupa masa, ca digestiv.
    -Care tip de vin se consuma cel mai des in Romania?
    -Consumul de la noi se axeaza, prin traditie, pe vinul alb, desi cel rosu are calitati de medicament. Studiile care s-au facut pe plan international arata faptul ca este un antioxidant puternic, ajuta la tratarea unor boli de inima. Francezii, care sint cei mai mari consumatori de vin rosu, au un numar infim de cardiaci. In plus, vinul rosu este unul dintre putinii aliati ai fumatorilor, prin capacitatea de elasticizare a cailor respiratorii. In ultimul timp, am observat si in Romania o crestere a interesului pentru vinul rosu.
    -Ce tip de vin este cel mai potrivit pentru nuntile de vara?
    -O varianta foarte buna este rose-ul. Este foarte elegant, prezinta o combinatie excelenta intre gust si impulsul vizual, imbina calitati ale vinului rosu cu ale celui alb. Se serveste rece si este fascinant in egala masura pentru femei si barbati. Si mai este un aspect despre care trebuie sa discut. La noi, vinurile au tarie de cel putin 11,5 grade, nu exista vinuri lejere, cu o tarie de 9 grade, asa cum sunt in Spania ori Franta. Chiar daca nu ne onoreaza, ca tara producatoare de vinuri, in lipsa acestora, romanii au rezolvat problema combinand vinul cu apa minerala. Eu nu incurajez acest tip de consum, dar daca ne facem ca nu-l vedem, asta nu inseamna ca el nu exista.
    -Ce ati recomanda pentru debutul nuntii?
    -River Route, care este o gama de vinuri seci, realizate de oenologi germani. O sticla este suficienta pentru 7 persoane, deci nu va fi o cheltuiala prea mare pentru cei care organizeaza nunta.
    -Dar pentru meniuri?
    -Pentru cele formate din carnuri albe, potrivit ar fi un Pinot Gris Limited Edition, care are un gust si un parfum foarte bune. O alta varianta ar fi Chardonnay din gama “La Cetate”. La gratarul de porc as recomanda un vin rosu: Feteasca Neagra Private Reserve, Cabernet Sauvignon La Cetate Tezaur. Pentru desert, va fi foarte apreciata Tamiioasa Romaneasca, iar un plus de distinctie va da Busuioaca de Bohotin din Rezerve XX, un produs de vinoteca din 1996. La sfirsitul nuntii as recomanda sa se consume cognac, un digestiv binevenit dupa ingerarea unor cantitati considerabile de mincare.

 

Luminita Diculescu

Ideal Mariage//29-06-2004

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru