VINUL ŞI SĂNĂTATEA (continuare)

Cei care consumă moderat vin roşu îşi pot menţine vasele de sânge într-o stare mult mai bună decât „abstinenţii”.

Pneumonia, bronşita acută şi alte infecţii respiratorii sunt cauzate de o bacterie care poate fi distrusă de un compus (resveratrol) al vinurilor roşii.

Aceste afirmaţii sunt urmare a unor studii ştiinţifice cu rezultate publicate în revistele de medicină din străinătate.

Vinului roşu i se atribuie şi calităţi asemănătoare antibioticelor, calităţi cu care ajută consumatorul în a-şi găsi echilibrul de sănătate.

Trecem peste glumele celor care s-ar folosi de aceste argumente pentru a se … „trata”. Fiecare din aceste studii îndeamnă la autocontrol şi moderaţie.

Pentru că subiectul sunt vinurile roşii, am să vă invit în a cunoaşte mai bine unul dintre cele mai „româneşti” şi mai de valoare dintre acestea: Feteasca Neagră.

Scwartzen Madchentrauben, coada rândunicii, Swallowtail, sunt alte câteva denumiri sub care puteţi găsi acest vin în care se pun în ultima vreme, mari speranţe. Glasul scepticilor nu reuşeşte să acopere entuziasmul oenologilor români şi străini care s-au aplecat asupra acestui soi şi pe care l-au dus la rang de premium-wine.

Aşa cum am spus, faptul că vinificatori ai firmelor străine instalate în România au excelat în lucrul cu Feteasca Neagră, că staţiunea de cercetări de la Valea Călugăreasca i-a dovedit de nenumărate ori nobleţea ar trebui să fie argumente convingătoare pentru noi. Puterea de fascinaţie a acestui vin se regăseşte şi în cererea din ce în ce mai mare de pe piaţă.

Câteva dintre formele clasice de expresie le găsim astăzi la Feteasca Neagră Uricani din faimoasa colecţie Rezerve XX. Vinarte a lansat nu demult Swallotail (coada rândunicii dar şi joc fonetic – sorbitură, poveste) care se află deja în majoritatea restaurantelor şi magazinelor cu vinuri deosebite. Compania Vinterra are, deasemeni, în gama de vârf Black Peak – o excelentă Fetească Neagră. Printre primii wine-makeri care au făcut din Feteasca Neagră o afirmaţie de succes a fost Aurelia Vişinescu, de la Halewood Prahova, înglobând-o în Private Reserve. Francezii de la SERVE au un cupaj de trei vinuri mari în Millenium – dintre care unul este aceeaşi Fetească. Murfatlarul în momentul în care a decis să iasă la public cu o ofertă de vinuri speciale, cu tiraje mai mici, a inclus-o în seria 3 Hectare. Aşa cum am spus la Valea Călugăreasca, se îngrijeşte o Fetească Neagră autentică, foarte apreciată de cunoscători, din care nu puţini, străini. Există acest vin până şi în varianta economică de Bag-in-Box Val Duna, dovedindu-şi prin aceasta larga adresabilitate. Dacă e să trecem peste preconcepţii, peste false teorii, (cum că vinul roşu ar dăuna) e bine să începem în a cunoaşte vinurile de clasă. Feteasca Neagră este unul dintre ele.

Până mâine, un strop de bucurie şi de… sănătate!

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru