VINURILE VECINILOR – UNGARIA

 Entuziaştii vinurilor, specialiştii, comercianţii cu fler numesc trio-ul Ungaria, România, Bulgaria – Noua Europă a Vinului.

 Se face inevitabil trimitere la succesul Lumii Noi a cărei reuşită în vinuri este aşteptată şi la această triadă.

 La afirmarea acestei identităţi onorabile a contribuit, cu cea mai mare susţinere, Ungaria. Deşi suprafaţa cultivată cu viţă de vie este la jumătate faţă de România, programele clare de restructurare şi de marketing au făcut din ţara vecină o vedetă.

 A contribuit desigur şi notorietatea Tokay-ului, dar şi faptul că vinul unguresc în general, este sincronizat cu noile tendinţe de consum.

 „Regele vinurilor” – după cum îl numea Ludovic al IV-lea, Tokayul riscă să fie supus unor confuzii.

 Cu excepţia celor din Ardeal şi a cunoscătorilor, puţină lume ştie că, în funcţie de gramele de zahăr la litru şi a anilor de păstrare în butoi, există o scală de la Szamorodni sec, Szamorodni dulce şi până la Azsu Eszencia. În acest interval există vinurile care au inscripţionată următoarea formulă: 3,4,5,6 puttonyos. Aceste puttonyos sunt nişte recipiente în care încap aproximativ 25 kg de struguri.

 Cu cât mai multe puttonyos se adaugă peste un vin „normal”, cu atât rezultatul noii fermentări va fi mai spectaculos: grade alcoolice mai multe, zahăr mai mult şi un extract mai consistent.

 Aszu Eszencia este un vin rar, valoros şi care a trăit în butoi între 10 şi 20 de ani.
 Alte vinuri din Ungaria sunt Leanyka (Feteasca de la noi), Kadarka, Kekfrancos şi, bineînţeles, întreaga gamă de soiuri cu circulaţie mondială.

 Una dintre cele mai elevate zone de producţie pentru vinuri roşii de calitate pare să fie Villany, exportul în creştere confirmând această apreciere. Cel puţin pentru începători nu recomand căutarea unui vin bun neapărat după regiune. Csongrad, Balaton, Eger, Matraalja, etc., pot releva cunoscătorului anumite caracteristici căutate, în schimb nefiind familiari cu aceste zone, pentru o bună achiziţie la un preţ adecvat este suficient a se şti că Vinurile de Masă sunt îmbuteliate la sticlă de 1 l, că Vinurile de Calitate au tipărite locul de origine şi soiul din care s-a realizat produsul, şi o tărie alcoolică de minim 100.

 Vinurile de Calitate Speciale au toate aceste date plus o autorizare de vânzare acordată de către stat.

 Vă invit cu mare plăcere să degustaţi câte o sticlă de vin atunci când călătoriţi prin Ungaria, pentru că veţi avea surpriza contactului cu nişte licori elaborate, elegante şi prietenoase. Aceste calităţi se întâlnesc din ce în ce mai des şi la  vinurile noastre. Invitaţia mea de vă apropia şi de vinurile vecinilor este pragmatică: pe de o parte pentru bucurie, satisfacţie gustativă, iar pe de alta, atunci când un străin v-ar spune că alături de Ungaria şi Bulgaria faceţi parte din Noua Europă a vinurilor, să ştiţi de ce…

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru