Vinurile vecinilor – Bulgaria

Bulgarii au avut parte de ocupaţia otomana cinci sute de ani. Cu toate repercursiunile de rigoare, inclusiv cea a scăderii popularităţii vinului, în zilele noastre, Bulgaria se situează pe piaţa mondială pe o poziţie cel puţin egală cu a României.

Contractele cu Pepsi, dinainte de căderea Cortinei de Fier au dus la exporturi considerabile în occident.

În Marea Britanie, Cabernet-ul bulgăresc, a fost cunoscut multă vreme ca un vin roşu bun şi foarte convenabil ca preţ.

Retrocedarea pământurilor agricole în `90, a făcut ca acest sector să se mişte repede, investiţiile străine neîntârziind să apară. Casele de vinuri şi-au consolidat poziţia şi, prin eforturi de comunicare susţinute de către stat, vinul vecinilor este astăzi foarte cunoscut în vest.

Moştenind practic o situaţie foarte asemănătoare cu a noastră, de exportatori în blocul comunist, bulgarii au reuşit să se adapteze destul de rapid la noile realităţi ale economiei de piaţă.

Alături de turism, viticultura reprezintă o sursa considerabilă de venituri pentru Bulgaria şi, de aceea, guvernanţii lor o privesc cu maximă seriozitate.

Pentru noi, ca ţară producătoare de vin, nu va exista atât de curând un apetit deosebit în a importa vinuri de la vecinii din sud, dar ca potenţiali turişti ai litoralului bulgăresc (mult mai ofertant) ar trebui să avem câteva criterii de alegere bine puse la punct.

Există, ca şi la noi, un sistem de clasificare al calităţii, începând cu vinuri de ţară până la vinuri rezervă – ca vârf al piramidei.

Ceea ce am putea asimila cu DOC-ul nostru ar fi vinurile „Controliran” din soiuri atestate şi realizate în zona de recoltare.

Ca şi la sloveni, vinurile din această categorie pot fi declasate daca nu îndeplinesc într-un an criteriile impuse de autoritatea specializată.

Ca împărţire geografică, zona de sud-vest din apropierea Greciei, este leagănul vinului roşu numit Melnik.

În sud, pe lângă Cabernet Sauvignon, Pinot Noir şi Merlot, găsim două vinuri specifice Mavrud si Pamid.

Partea de coastă a Bulgariei, în est, este dedicată în majoritate cultivării viţei cu struguri albi ca şi în zona sub-balcanică unde, pe lângă vinurile albe obţinute, întâlnim Cabernet Sauvignon şi Roşu de Misket.

Vinurile obţinute în nord, în vecinătatea noastră, ne sunt cumva familiare, distincţia ţinând doar de particularităţile de vinificare.

Ca şi în cazul altor ţări, vinul şi turismul acţionează conjugat, iar bulgarii se dovedesc a fi consumatori de vin educaţi şi prin aceasta, foarte buni promotori.

Vom reuşi şi noi să ajungem la acelaşi nivel cu bulgarii şi probabil dacă vrem, vom putea să-i depăşim.

Deocamdată, o bună parte dintre români au declanşat competiţia doar la votcă, dar dacă facem o excursie în Sud, vom vedea că nu asta era ideea.

Până mâine, un strop de bucurie!

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru