AMBASADORUL

 Vinul este un ambasador consacrat. Cu aceeaşi uşurinţă cu care diplomaţii transmit gândurile bune ale popoarelor pe care le reprezintă, vinul face cunoştinţă străinilor cu istoria, arta, cultura neamului care l-a creat şi îngrijit.

 Foarte mulţi români cumpăra sticle de vin pe care le duc cadou prietenilor, colegilor, partenerilor “de afară”. Deloc întâmplător, acest gest este foarte bine apreciat de către destinatari. Din nefericire, majoritatea vinurilor alese în acest scop sunt vinuri comerciale şi care nu se înscriu nici în linia arhaicului românesc şi nici în linia modernă, universală.

 Şi atunci nu rămâne decât intenţia.

 Derutantă şi inexplicabilă, această lipsă de cunoaştere şi de imaginaţie în alegerea vinurilor!

 Afirmăm că România este o ţară viticolă, că bazinul viticol se aseamănă cu al Franţei (Paralela 450 trece şi prin Bordeaux). Cultura viţei de vie este pliată peste modelul francez de ani mulţi şi nici măcar cârmuitorii vremurilor gri, nu demult apuse, n-au putut şterge apartenenţa la familia europeană.

 În plus, „mesajele” pe care le descoperim astăzi în sticlele de vinotecă dovedesc că podgorenii au reuşit să se opună conceptului „cantitatea ca o nouă calitate”.

 Continuitatea în credinţă, ştiinţă şi cuminţenie îi recomandă pe vinarii noştri ca pe nişte păstrători ai darurilor divine. Murfatlarul, Cotnariul, Jidveiul, Odobeştiul, Bohotinul, Sâmbureştiul, Dealu Mare, Terasele Dunării, Uricanii dau vinuri generoase care încântă oamenii din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, arătându-le în acelaşi timp harta sufletului nostru.

 Aceasta fiind miza, alegerea unui vin „de dat cadou” nu poate fi făcută după ureche.

 Dacă vrem să fim apreciaţi pentru bunul gust, trebuie mai întâi să-l cultivăm în aşa fel încât cel care degustă un vin românesc să-şi amintească cu plăcere de noi.

 Zilele trecute am vizitat din nou Crama Oprişor. Ţăranii de acolo probabil că nici nu ştiu că muncesc viile care dau unele dintre cele mai bune vinuri din România. Probabil nici denumirea firmei proprietare nu-i impresionează prea mult pentru că ei tot în Golul Drâncei se duc la muncă şi tot de acolo se întorc seara acasă.

 Doar bănuiesc că dacă astăzi trăiesc mai bine, acest lucru se datorează fiecărei sticle care ajunge să fie apreciată de către iubitorii de vin.

 Dar pentru că fac vinuri cinstite trăiesc doar un pic mai bine. Viticultura nu este încă o afacere. Mult mai bine trăiesc cei care ne păcălesc dându-ne vinuri ieftine, frumos ambalate.

 De aceea îndrăznesc să vă rog să fiţi atenţi când cumpăraţi un vin.

 Puteţi face ca unui român să-i fie mai bine şi să achiziţionaţi un vin sănătos şi de valoare sau să faceţi foarte mult bine unuia care vă păcăleşte şi vă pune într-o lumină proastă.

 Profitaţi de perioada concediilor şi, eliberaţi de stresul zilnic faceţi cunoştinţă cu vinuri de casă bună. Ele ar putea fi, într-o bună zi, ambasadorul Dumneavoastră.

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru