Când putem alege

„Când putem alege” nu înseamnă doar „că avem de unde” sau „că ne putem permite”, ci că avem abilitatea necesară în a asocia vinurile cu mâncarea, că putem intui profitul unei asocieri perfecte.

În această fericită situaţie, regula carne de porc = vin roşu şi peşte = vin alb devine caducă sau limitativă, şi poate fi încălcată. Regulile sunt baza oricărei iniţieri şi îndepărtează pericolul de a face gafe şi alipiri nepotrivite ca începător.

Depăşind această fază, imaginaţia şi ştiinţa noastră poate crea combinaţii capabile să stârnească impulsuri senzoriale nebănuite. Vom păstra totuşi o ordine a intrării în „scenă”, care are darul de a menţine acuitatea gustativă la parametrii optimi. Vom bea, mai întâi, vinurile seci înaintea celor dulci şi pe cele uşoare, lejere înaintea celor corpolente, bine structurate.

Apoi, este de reţinut că usturoiul, ceapa, aromele puternice, „picanteriile” pot afecta percepţia noastră vis-a-vis de gustul vinului. De aceea, în faţa unor astfel de „provocări”, vom alege vinuri puternice, chiar uşor agresive în altă conjunctură.

Acum că vorbim de spargerea unor reguli, va trebui să admitem că regulile  trebuie mai întâi cunoscute. Verificate în practică. Regulile n-au aplicaţie fără vinuri. Şi acestea trebuie cunoscute. Putem crede că vom cunoaşte toate vinurile? Evident, nu. Traseul cunoaşterii vinurilor seamănă cu o excursie în lume. Multe locuri par familiare dar se disting prin varii particularităţi. Putem însă intui că urcând pe un munte temperatura va scădea, iar pe un litoral (nu luăm cazurile extreme) ne vom putea bucura de căldură. Experienţa ca turist în lumea vinului ne va da siguranţa alegerii „locurilor” potrivite de relaxare. Mai rămân la îndemână ca surse de informare restaurantele bune, prietenii de afară şi…bibliografia de specialitate. (Cu mare bucurie urmăresc evoluţia revistei „Connaisseur”. Cu ajutorul ei, puteţi „arde” multe etape de incertitudini.)

Cu toate acestea, exemplele, asocierile „de-a gata”, trucurile chiar nu vor putea înlocui combinaţia personală.

Exerciţiul pe care-l puteţi face atunci când ieşiţi la un restaurant bun sau doriţi să achiziţionaţi vinuri dintr-un magazin specializat este unul dintre cele mai eficiente. Nu priviţi specialistul ca pe un profesor sever. Exersaţi-vă abilităţile şi creativitatea în prezenţa lui, iar avantajul va fi de partea Dvs. Dacă sunteţi îngrijorat că un astfel de demers v-ar duce către o cheltuială mai mare decât aţi fi intenţionat Dvs. să faceţi, spuneţi-i cât sunteţi pregătit să plătiţi, recomandările lui urmând să se încadreze în bugetul alocat de Dvs.

Chiar dacă nu vă doriţi să ajungeţi un expert, dorinţa de cunoaştere vă va furniza, cu certitudine, multe experienţe foarte plăcute.

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru