CE? DE CE? DE UNDE? CÂND ? CUM ?

 În privinţa achiziţiilor de vin, aceste întrebări se rostogolesc obsesiv pentru cei care nu sunt doar consumatori de lichide alimentare.

 Ce vinuri cumpărăm? Să încercăm în a ne răspunde prin identificarea exactă a destinaţiei vinului respectiv. Dacă este vorba de un vin alocat unui consum imediat ne vom orienta către vinuri tinere, lejere, conforme cu dorinţa noastră de gust. Bugetul este determinant în alegere, deşi există pe piaţă, la preţuri moderate, vinuri care nu sunt destinate învechirii, dar care sunt foarte sănătoase la momentul actual. Mai poate fi vorba de vinuri cumpărate pentru a fi făcute cadou sau pentru mese mai deosebite.

 Aici, de obicei, se optează pentru vinurile mari. Atenţia trebuie îndreptată către numele producătorului, origine controlată, manieră de vinificare şi de „creştere”. Aceste vinuri pot deveni şi obiectul de colecţie pentru pasionaţi. Foarte puţină lume ştie că astfel de vinuri sunt mai pretenţioase şi au nevoie de un repaus după ce au fost transportate acasă. Repaus care poate dura câteva zile pentru un vin de 2-3 ani şi chiar câteva luni pentru un vin de vinotecă.

 De preferat, în cazul acestora din urmă, ca achiziţia să se facă din magazine specializate , cu personal calificat , care să le supravegheze atent şi permanent. În supermarket există şansa să fie depistate vinuri excelente cu preţuri avantajoase, dar nu trebuie uitat că sticlele stau o perioadă îndelungată în picioare, că fiecare cumpărător are libertatea de a întoarce buteliile după bunul plac – agresându-le, şi că toate acestea se petrec sub o lumină crudă, cel mai adesea de neon. Unele vinuri nu rezistă acestui tip de tratament.

 Şi, pentru că am pomenit de rele tratamente, să notăm că în miezul unei zile toride de vară, o sticlă cu un vin bun, ţinută în portbagaj are calea deschisă pentru a se transforma într-o mare dezamăgire. Am răspuns şi la întrebarea „când?”.

 Dar pentru aceeaşi întrebare, avem şi un alt sens: când cumpărăm un vin, adică în ce parte a vieţii lui? Vinurile au un ciclu de viaţă care presupune o creştere, un platou stabil, o descreştere şi … prăbuşirea. Pentru cei care vor să aibă vinuri valoroase la îndemână, ideal este să cumpere în primul segment , deoarece preţul este mai mic şi nici nu riscă să­-l caute în zadar ­mai târziu.

 Constituirea unei mici rezerve de vin este  practică, ducând la economie de timp şi de bani.

Rămâne ca posibilitate pentru procesul de cunoaştere al lumii vinului să fie accesat contactul cu specialiştii . La crame sau în magazinele specializate , aceştia oferă , pe lângă cea mai bună consiliere – asta însemnând vinurile cele mai potrivite cerinţei consumatorului – şi şansa ca repetiţia vizitelor în astfel de locuri să devină ”mama învăţăturii ” .

Şi , la urma urmei , în ceea ce priveşte vinul , nici nu-i chiar atât de rău să tot repeţi !

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru