ARGUMENTE

Va întâlniţi deseori cu preconcepţiile unor clienţi si - odată cu ele – cu refuzul de a consuma vin. Este greu să modifici o astfel de situaţie fără a avea la îndemână argumente.

În diferite reviste de vinuri din străinătate, în reviste medicale şi, mai nou, de wellness (stare de bine) au început să apară din ce în ce mai multe rezultate ale unor studii ştiinţifice, care încurajează consumul de vin.

Existau până nu de mult, doar statistici. Aceste statistici dădeau ca exemplu francezii, mari consumatori de vin – cu cea mai mică rată a accidentelor cardio-vasculare. Din păcate, o astfel de observaţie nu poate funcţiona ca argument solid în a recomanda vinul şi celor care sunt predispuşi unor astfel de afecţiuni. Riscul era prea mare, iar statistica poate însemna şi 2% eroare. Or, cine ar vrea să facă parte din procentele „greşite”?

Iată însă că, ceea ce până mai ieri era supoziţie a devenit datorită cercetării unor institute prestigioase şi recunoscute la nivel mondial – o certitudine.

Certitudine bazată pe decelarea ştiinţifică a unor compuşi (determinabili chimic) care aduc o serie întreagă de beneficii consumatorului de vin. Şi ca să fim şi mai precişi, consumatorului de vin roşu în special.

Evident, reluarea în rândurile de mai jos a concluziilor acestor institute nu se doreşte a fi un îndemn la nesăbuinţă, sau a pierderii controlului asupra cantităţilor băute, şi nici nu recomandăm – dacă vinul a devenit şi medicament – terapii de şoc!

Şi totuşi, conform noilor studii, cei care au un consum moderat de vin (chiar şi vârsta a treia) îşi pot menţine vasele de sânge într-o stare cu mult mai bună, în comparaţie cu „abstinenţii”.

Există doi compuşi (proteină reactivă şi interleuchină) care, prezenţi în cantităţi excesive în organism, inflamează ţesuturile vaselor de sânge. Ei bine, s-a demonstrat că subiecţii care au consumat vin au un nivel net scăzut al acestor compuşi faţă de cei care nu beau vin.

Cred ca într-o uşoară şi respectuoasă „polemică” (atenţie! nu încercaţi să vă impuneţi niciodată punctul de vedere) vă puteţi aduce în „ajutor” specialiştii americani (Medicare) şi italieni (Universitatea Ferrara).

Un alt studiu al oamenilor de ştiinţă de la universitatea Illinois din Chicago arată că vinul roşu (prin resveratrol – un polifenil al acestuia) poate fi eficient în distrugerea unei bacterii din aer şi despre care se ştie că ar fi cauza infecţiilor pulmonare şi sursă a apariţiilor unor boli de inimă.

Această bacterie poate determina apariţia pneumoniei, a bronşitei acute şi a altor infecţii ale căilor respiratorii.

Se ştie că bacteriile se pot răspândi de la plămâni în sânge unde pot provoca plăgi pe artere.

Or, iată, vinul roşu devine un aliat împotriva acestor bacterii distrugându-le. Mai mult, Gail Mahady – autorul studiului – sugerează faptul că vinul sau resveratrolul pot ajuta la reducerea riscului apariţiei bolilor de inimă şi la eliminarea pneumoniei de tip C din sânge. Azitromicina – un antibiotic dur folosit în tratarea infecţiilor pulmonare – pus pe picior de egalitate cu vinul roşu. Eu unul aş alege varianta mai plăcută.

Ultima noutate pe care doresc să v-o prezint este extrasă din Revista Americană de Cardiologie.

Pe scurt, efectele negative asupra vaselor de sânge cauzate de fumul de ţigară se pot diminua.

Cercetătorii nu sugerează faptul că un consum regulat de vin roşu ar fi o modalitate suficientă de a contracara obiceiul de a fuma, ci doar pun în evidenţă beneficiile unui consum moderat de vin pentru sănătatea cardio-vasculară, precum şi faptul că acesta diminuează inflamarea celulelor endoteliale – inflamare provocată de inhalarea fumului de ţigară.

După cum ştiţi, anitoxidanţii sunt foarte importanţi în menţinerea sănătăţii. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi de pe piaţă (prezent şi în România) este obţinut din struguri. Cercetătorii au arătat că vinul roşu are un nivel ridicat de antioxidanţi.

Suplimentar, s-a relevat faptul că vinul roşu elasticizează căile respiratorii diminuând şi în acest fel efectele dezastruoase ale fumatului.

Ca o rezervă, autorul coordonator, Papamichael, a declarat că nu cunoaşte efectul contra fumatului a 20 până la 40 de ţigări /zi. O remarcă de bun simt, în ton cu ceea ce poate însemna orice exces.

Sper că v-am „servit” câteva puncte bune de plecare pentru conversaţiile la care sunteţi îndreptăţiţi să fiţi parteneri.

Şi că veni vorba de vinul roşu; aveţi suficient vin bun în rezervă?

HORECA//28-07-2004

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru