VINDEX 3

Agresiv – un vin agresiv este un vin care atacă papilele gustative. Acest defect se datorează unei acidităţi prea ridicate, a unui proces incomplet de maturizare a strugurelui, a unei cantităţi ridicate de taninuri, ori datorită unei fermentări prea îndelungate.
– Defectul de amar (sau amăreala) afectează uneori vinurile. Nota de amar atinge vinurile mai puţin acide, la care atacă nivelul de glicerină şi acid tartric.

Amăreala – În urma unor boli microbiene, vinul poate prinde un gust de amăreala foarte neplăcut şi pentru care nu există remediu. Totuşi, anumite soiuri au o uşoară amăreală specifică care, departe de a deranja la nivel gustativ, dă vinului un caracter specific.

Aspru – Un vin aspru este neplăcut în momentul degustării. Este în acelaşi timp dur, dând impresia că aspreşte limba, şi astringent, ca şi cum ar sterpezi mucoasele gustative. Taninurile în exces se fac responsabile pentru această senzaţie. Vinurile aspre provin din soiuri fără valoare sau rezultă în urma unei vinificări neadecvate (cum ar fi o fermentare prea îndelungată). Taninurile se domolesc în timp, iar asprimea se mai ameliorează. Se foloseşte de asemenea termenul unghiular pentru a caracteriza vinurile care prezintă taninuri dezagreabile în exces, sau termenul dens atunci când taninurile par să dea vinului o consistenţă densă şi nepotrivită.

Ampelografie – Ştiinţa viţei de vie. Studiul viţei de vie şi a caracteristicilor sale. Viţa de vie aparţine familiei ampelidaceelor, iar vitis vinifera, care dă cele mai bune vinuri din lume, este cea mai cultivată specie. Între 1901-1910, Viala Vermorel a realizat un studiu ampelografic care cuprindea soiurile de viţă de vie.

Aromat – Un vin aromat este un vin care lasă să se degaje, atunci când îl mirosim, arome pătrunzătoare. Anumite soiuri sunt denumite «aromate ».

Astringent – Cuvânt sinonim cu taninic la degustare. Un vin astringent sau taninic provoacă o senzaţie de strângere a gingiilor, limbii, palatului, a întregii cavităţi bucale. La servirea acestui vin, degustătorul reacţionează astfel încât să-şi poată destinde mucoasele la nivel gustativ: are impresia mestecării vinului, ca şi cum acesta ar avea o consistenţă solidă (se spune adesea că un vin astringent „se mestecă”). Vinurile prea astringente sunt caracterizate drept „aspre”, „dure”, „solide”, „dense”.

Chihlimbar – Acest termen descrie o culoare aurie, care bate în chihlimbar, specifică unor vinuri albe vechi. Această culoare nu trebuie să fie însoţită de maderizare la momentul degustării. Aceasta notă aurie se datorează de fapt oxidării elementelor de culoare din vin (elemente care există şi la vinurile albe tinere, dar care nu apar în mod vizibil). Această tentă de chihlimbar este un defect dacă apare la vinurile tinere.

 Complex – Un vin despre care se spune că este „complex” oferă o întreagă gamă de senzaţii persistente şi ample. Aroma, buchetul, savoarea, corpul, asigură o armonie şi un echilibru perfect.

 

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru