VINDEX 5

 Blanc de Noirs - Expresie care înseamnă “un vin alb obţinut din struguri negri”. De fapt, acest lucru este posibil datorită faptului că din strugurii negri rezultă un suc lipsit de culoare dacă contactul cu pieliţa boabei este de scurtă durată. (Substanţa colorantă se regăseşte în celulele pieliţei boabei de strugure.)

Cupaj – Născute din amestecul mai multor soiuri, vinurile rezultate în urma unor cupaje nu au o origine bine determinată. Aceste vinuri sunt rezultatul unor amestecuri mai mult sau mai puţin echilibrate. În mod normal, vinurile cupajate trebuie să aibă o tărie alcoolică mai mare de 9,5% vol. Totuşi, multe vinuri din aceasta categorie sunt vinuri „de marcă”.

 Decantarea – Punerea vinului învechit în sticlă, într-un recipient numit decantor, foarte elegant şi rafinat înainte de servire. După ani de „claustrare în sticlă”, un vin de vinotecă necesită aerare şi decantare. Decantorul clasic de cristal este adesea ornat cu inserţii de aur, argint şi staniu, sau chiar de lemn preţios, pentru a da o notă de eleganţă şi rafinament în momentul servirii unor astfel de vinuri.

Echilibrat – Vinul ale cărui elemente se îmbină armonios, având un buchet complet echilibrat. În cazul unui astfel de vin, tăria alcoolică, aciditatea, zahărul se armonizează perfect la nivel gustativ. Şi pentru că rezultatul final este „un vin bine echilibrat”, scopul principal al oricărui vin de calitate, în descrierea unui astfel de vin se mai foloseşte adesea şi atributul „armonios”. Când un vin prezintă la nivel gustativ un dezechilibru, fie datorită unui element aflat în exces sau în lipsa acestuia, limbajul de specialitate îl caracterizează drept „un vin dezechilibrat”.

 Feminin – Un vin feminin este un vin senzual, elegant şi delicat. Acestui termen i se opune atributul  „viril”. Însă pentru a evita orice ambiguitate, cele două adjective sunt  din ce în ce mai puţin folosite în cadrul unei degustări.

 Ferm – Un vin ferm înseamnă un vin robust, cu un caracter pronunţat şi taninic care necesită ceva timp înainte de a-şi revela buchetul în totalitate.

 Şambrare (chambrer > chambre (fr.) = cameră) – Expresie care datează din sec. al XVIII-lea şi care înseamnă acţiunea de a „urca” vinul din pivniţă într-o cameră special amenajată, care este şi locul unde se pregătesc vinurile. În această cameră se păstrează o temperatură constantă foarte scăzută. În trecut, pivniţele clasice aveau o temperatură care nu depăşea 10-120C. Şambrarea unui vin, la origine, însemna aducerea unui vin din pivniţă într-o cameră cu o temperatură de aproximativ 140C care trece drept temperatura ideală de degustare.

 Vin de desert – Renumitele vinuri albe licoroase, şampania şi vinurile efervescente demi-seci, se potrivesc foarte bine cu desert, după o masă copioasă. Vinurile albe tinere vor fi cu atât mai agreate cu cât bogăţia lor în zahăr va fi mai pregnantă.
 
 

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru