Madeira – II -

Asemănarea dintre romani şi portughezi are darul să ne scape de posibile complexe (în ceea ce priveşte vinul şi consumul acestuia) şi să ni-i facă pe lusitani mai simpatici. Până nu demult, Portugalia consuma vinurile proprii , drept pentru care nu rămâneau suficiente motive ca vinificatorii să se încline în faţa tendinţelor pieţei internaţionale. O astfel de situaţie, îmi pare destul de familiară… Ba, mai mult, exact ca în România şi în Portugalia se găseşte o varietate de soiuri vechi, dar a căror nume, nu s-au făcut auzite în afara ţării. Există totuşi, o deosebire majoră între cele două popoare. Acolo unde există condiţii bune de plantare a viţei de vie vom găsi vie. Şi la noi şi la ei. Acolo unde condiţiile sunt aspre, vitrege, singurii care au marcat sunt doar ei.

Cele 4 cepage-uri nobile – sercial, verdelho, bual sau malvasia – stau la baza vinurilor ce îmbătrânesc încet, în timp, pe canteiros, în nişte căzi de lemn, instalate pe streaşina cavelor din Fuchal. Încălzite de un soare subtropical, se dezvoltă nişte arome de o intensitate remarcabilă. După acest proces lent, îndelungat şi controlat, vinul bun de madeira rezistă în timp mai mult decât orice alt vin.

În mod tradiţional, stilurile de Madeira se diferenţiază în funcţie de cepage-uri. Din cele patru  cepage-uri nobile, verdelho şi malvasia sunt soiurile cele mai plantate, în timp ce sercial şi bual sunt mai rare. Sercialul care preferă zonele de terroir relativ tinere, este plantat în nordul insulei, dar şi în zonele sudice la altitudini ridicate. Stând la originea celui mai sec Madeira. Verdelho, este la fel de bine plantat pe coasta nordică, acolo unde climatul este ceva mai cald. Ajunge la maturitate mult mai repede decât sercialul şi produce un vin demisec mai uşor. Bualul este cultivat în zonele viticole călduroase şi umede de pe coasta sudică ; vinurile fine sunt de o bogaţie deosebită. În fine, malvasia creşte în zone de terroir joase şi călduroase, în viile minunate de la poalele falezei celei mai înalte a insulei, Cabo Girao. Malvasia sau malmsey (denumire englezească), este cel mai întunecat şi mai licoros vin de Madeira.

Cepage-urile hibride care au fost plantate după atacul de filoxeră nu mai pot fi folosite pentru vinul vândut la sticlă. Majoritatea cantităţilor de Madeira sunt făcute la bază din tenta negra mola. De ceva timp încoace, producătorii sunt obligaţi să urmeze regulamentul european, conform căruia un vin de cepage trebuie să conţină cel puţin 85% din cepage-ul indicat. Astăzi, marea parte a vinurilor de Madeira se vând cu specificările următoare : seco (sec), meio seco (demisec), meio doce (demidulce) şi doce (licoros).

Oricare dintre ele l-aţi alege, amintiţi-vă de povestea plămădirilor, de munca unor viticultori care îmblânzesc zone deşertice cu viţă de vie şi obţin acest „nectar” din piatră seacă.
 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru