Muzeul Vinului

În centrul capitalei, într-un vechi imobil cu camere boltite, renovat recent descoperi Muzeul Vinului. O onorabilă iniţiativă a unor oameni de stat, decişi să răsplătească munca asiduă a câtorva sute de mii de români din viticultură, folositoare pentru procesul de cunoaştere de care au atâta nevoie tinerii dar şi pentru maturii dornici să afle mai mult despre o artă - meserie milenară, cu care aproape fiecare om din România a avut măcar odată-n viaţă tangenţă.

Vizitatorii (printre care mulţi străini) pot afla din traseul bine gândit al muzeului, tehnici arhaice de producere a vinului la noi în ţară, se pot delecta privind miile de fotografii (o arhivă care dovedeşte că nu suntem veniţi de ieri în lucrul cu viţa de vie) dar iau contact şi cu noile realizări, marcate excelent prin expoziţia de etichete şi sticle din toate podgoriile ţării, însoţită de hărţi cu explicaţii complete.

Obiecte de un farmec covârşitor populează fiecare încăpere.

Zdrobitori, teascuri de lemn, carafe şi amfore, foarfece de vie vechi, etc. contrastează în mod fericit cu display-urile electronice, monitoare pe care se succed imagini cu tehnologiile moderne de vinificaţie. Aceste imagini au rolul de a dărâma preconcepţia că am avea utilaje învechite şi neconforme cu timpul prezent. Secţiuni ale solului, rădăcini imense, butuci cu forme ciudate par desprinse din documentarele Discovery.

Sala de lectură este o surpriză destinată iubitorilor de vin, care-şi pot petrece în mod plăcut timpul liber răsfoind reviste de specialitate, almanahuri bahice, proză şi poezie dedicată dar şi manuale tehnice sau întregul palmares al victoriilor vinurilor româneşti în concursuri acreditate internaţional.

Aşa cum spuneam, fiecare zona viticola este prezentă cu materiale de informare, materiale ce nu cuprind doar această componentă culturală – vinul – ci ansamblul valorilor din regiune. Fapt care măreşte curiozitatea de a face cunoştinţă cu acea parte a ţării prin degustarea unui vin provenit de acolo.

Degustare care se poate face în spaţiul special amenajat dotat cu toate cele trebuincioase, de la răcitoare de vin până la pahare speciale şi tirbuşoane de marcă. Această activitate este coordonată de sommelieri vorbitori de engleză, franceză, germană şi … rusă.

Dacă se doreşte achiziţionarea unor sticle de vin pentru degustarea de acasă sau pur şi simplu ca suveniruri din România (ce altceva poţi lua de la noi fără riscul unei comparaţii dezavantajoase) magazinul de la ieşire este unul de mare clasă.

Prin varietatea vinurilor prezentate dar şi prin formele de ambalare - acest spaţiu comercial iese din tiparele comerciale clasice, conferindu-şi un rang special.

Iată cum statul vine în premieră şi investeşte (de fapt sunt banii noştri) în promovarea unui sector de activitate economică care poate însemna şi export de cultură dar, şi mai pragmatic, un drum sănătos pentru tinerii noştri.

Nu căutaţi acest muzeu. Nu există.

De ce ?!

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru