Porto - 1

Porto este cunoscut ca un vin roşu, chiar dacă se face şi vin alb de Porto. Ambele varietăţi sunt făcute prin adăugare de brandy, care opreşte fermentaţia înainte de încheierea normală a acestui proces, producând un vin mai mult sau mai puţin dulce. Culegerea strugurilor în Douro începe pe la mijlocul lunii septembrie şi durează aproximativ o lună. La un anumit moment din timpul procesului de vinificaţie (moment determinat sub stricta supraveghere a achizitorului), se va adăuga un distilat limpede şi fără culoare numit aguardente, în proporţie de 100 l brandy la 450 l vin. În acest moment putem vorbi despre vinul de Porto. Deşi astăzi există cultivatori care învechesc vinul de Porto pe proprietatea lor, majoritatea cantităţilor se duc în josul râului în timpul primăverii, în oraşul Vila Nova de Gaia la gura râului Douro (de partea cealaltă a oraşului Porto), unde fiecare comerciant îşi are « casa » - centrul  unde vinul este învechit şi maturat. Această tradiţie a transportului, unică în lumea vinului, a apărut deoarece aerul mai umed din Vila Nova a fost considerat mai bun pentru a matura vinul în butoaie de lemn ; şi oricum, vinul urmează să plece de aici pe ape.

Porto este păstrat în butoaie de lemn pe diverse perioade, în funcţie de stilul în care se vrea încadrat. Aceste butoaie, numite pipas conţin 630 l. În timp ce vinurile cele mai puţin costisitoare cu tente de rubiniu şi maro se pot încă exporta en-gros, toate celelalte tipuri de porto sunt îmbuteliate în Portugalia (acest lucru fiind indicat de un sigiliu din hârtie lipit pe dop sau în jurul capişonului sticlei). Cel mai des veţi întâlni inscripţionarea de ruby sau tawny şi indicarea numărului de ani de învechire.

Aged Port – este un Porto care se lasă la maturare în butoaie de lemn timp de şase ani sau chiar mai mult, până când începe să prindă o culoare maro-roşcat, cu caracteristici delicate. Pe eticheta acestor vinuri apare indicată vârsta : 10, 20, 30 sau chiar peste 40 ani (date de altfel aproximative dacă luăm în calcul şi anul de producţie a diferitelor vinuri bază folosite în amestec).

Vintage Port – cel mai scump vin de Porto care acoperă doar 1% din vânzările de Porto. Acest vin are însă un proces de vinificare foarte simplu. Vinurile din producţia unui singur an sunt amestecate şi îmbuteliate după ce au stat timp de 2-3 ani în lemn. Vintage Port se distinge şi prin calitatea strugurilor din care este produs. Pentru că necesită o învechire mai îndelungată decât în cazul oricărui alt vin, sticlele de Vintage Port sunt solide, închise la culoare şi rezistente. La deschiderea unei sticle de Porto se recomandă o decantare şi o servire mai specială datorită depozitelor pe care acest vin le lasă de-a lungul anilor de învechire.

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru