Sherry, Jerez, Xeres

I se atribuie viţei de vie din Jerez o vechime de 3000 de ani. Fenicienii ar fi fondat Xera la 1100 î.H. Oricum se pare că venirea arabilor în sec. VII, împreună cu ştiinţa distilării a fost cea care a marcat definitiv producerea acestui vin.

 Englezii (tot ei au avut un rol determinant pentru consacrarea şampaniei) transportau în Evul Mediu cantităţi însemnate din acest vin către ţara lor. Adaosul de distilate făcea ca vinul să fie stabil şi să ajungă cu bine la destinaţie. “Reclamă” îi va face şi Shakespeare prin vocea personajului său Falstaff, sporind cererea pentru vinul de Jerez.

 De atunci şi până astăzi au avut loc multe schimbări, mai ales în ce priveşte controlul producţiei şi, se poate spune – că Sherry-ul este cel mai bine verificat vin din Spania. Acest fapt a condus şi la o clasificare care ajută comercianţii şi cumpărătorul final să se orienteze în alegere.

 Înainte de toate însă, vinul de Jerez este produsul unui ţinut cu totul şi cu totul aparte.

 Deşi nu cred să fi văzut zăpadă niciodată, locuitorii de aici şi-au botezat pământurile Albariza – adică “alb de zăpadă”. Adevărat, solul pare atins de o ninsoare nehotărâtă. Acest alb reflectă lumina soarelui pe struguri, aducându-i la o cotă nemaiîntâlnită a acumulării de zaharuri. Iar strugurii care se bucură de căldură şi lumină, pe de o parte, şi de briza Atlanticului – pe de alta – se numesc Palomino. Acest soi acoperă 90 % din suprafaţa cultivată a regiunii.

 Mai există două soiuri Pedro Ximenez şi Moscatel Faro folosite destul de rar.

 Dincolo de aceste aspecte oarecum tehnice, pe noi ne interesează când putem bea un vin de Xeres şi cum putem identifica unul pe gustul nostru.

 Ei bine, Sherry-ul se dovedeşte a fi foarte versatil, el regăsindu-se în combinaţii de bar, iar simplu poate fi consumat ca aperitiv, în timpul mesei dar şi la desert.

 Există două mari categorii: FINO şi OLOROSO.

 Dacă este să fiţi pretenţioşi alegeţi din Fino un Palo Cortado sau un Brown Sherry din Oloroso.

 Pentru vară vă recomand două reţete uşor de preparat (dată fiind şi prezenţa pe piaţa românească a licoroaselor de Ialoveni – excelente calitativ şi echilibrate la preţ).

 Un Lemon Sherry Coktail – presupune sucul de la o lămâie şi o jumătate de portocală, 1 linguriţă de miere, 6 cl Sherry şi gheaţă. Se garniseşte cu felii de lămâie şi portocală.

 Şi mai răcoros este Sherry Cobbler.

 Cuburi de gheaţă pentru un pahar plin. Turnaţi Sherry până la jumătatea paharului, după care adăugaţi suc de portocale.

 Asta Luego!

Întrebare: Care sunt cele două mari categorii ale Jerez-ului?

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru