Sommelier

 Cu sute de ani în urmă a apărut o nouă meserie :  aceea de SOMMELIER. România, a fost văduvită de prezenţa celor care ştiau să decline  marile vinuri în trei culori: roşu, rose şi alb.

 Specialiştii aceştia  trebuie să reapară şi la noi. Ei sunt cei care ne-ar servi, alături de vin legendele într-o expresie concentrată, dar poetică, iar ştiinţa lor atotcuprinzătoare ar împlini plăcerea consumatorului. În cuvinte potrivite ar traduce povestea vinului ca pe un letopiseţ al viticultorilor, al memoriei, al pământului, al timpului şi al timpurilor.

 Modernizarea societăţii româneşti şi aplecarea naturală spre cultură a românilor vor încuraja definirea ca şi categorie profesională a acestor cunoscători ai vinurilor.

 Va fi greu ca într-un hotel respectabil, cu un restaurant luxos, să nu găseşti sommelierul care să se asigure că vinul comandat este servit cum se cuvine, să sfătuiască  discret clientul ce vinuri trebuie alese din listă pentru a fi fericit asortate cu mâncărurile cerute.

 În mod ideal, sommelierul ar fi cel care ar achiziţiona vinurile de pe piaţă, le-ar stoca după canoanele clasice şi le-ar restoca adecvat pentru ieşirea spre sală. Prezenţa lui este obligatorie la deschiderea  buteliei, observând atent dacă  vinul este la nivelul aşteptărilor, dacă  vinul trebuie decantat, lucru din ce în ce mai des întâlnit. Este imperios necesar ca el să ofere explicaţii clientului şi trebuie să aleagă  - în funcţie de acesta din urmă – dacă operaţiunea de decantare se face în public sau nu.

 Dopul, ca semn al unei bune evoluţii a vinului, poate fi oferit spre a fi mirosit. În mod obişnuit, sommelierul nu are voie decât să privească şi să  miroasă  vinul (“culoare” şi “nas”). Dacă  intervin, totuşi, probleme, vinul va fi degustat. Aici se descifrează filosofia acestei nobile meserii. Odată impusă degustarea, sommelierul nu va bea din pahar – lucru care l-ar pune pe picior de egalitate cu clientul, ci, cu discreţie, dintr-un recipient specializat numit tastevin.

 Ca o revanşă, această ustensilă arată ca o bijuterie din argint, este semnul distinctiv al sommelierului şi nu poate fi purtat în public de către altcineva.
Ca tendinţă generală în lumea largă, sommelierii se grupează  în asociaţii profesionale, există concursuri şi o scară bine definită de valori. Inclusiv tonul noilor curente de gust este dat de către aceşti maeştri.
 

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru