Vinuri medaliate

Am aflat zilele acestea perioada în care urmează să se desfăşoare cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Vinuri Bucureşti.

Deşi acest concurs nu priveşte consumatorii în mod direct, deşi mai sunt doua luni şi jumătate până la debutul acestei acţiuni, am decis că este bine să ştiţi despre ce este vorba. Mai ales că vinurile premiate aici, vor putea fi degustate la târgul Indagra.

Confruntarea într-un concurs internaţional este foarte dificilă, iar până acum acest test organizat în Bucureşti a lipsit vreme îndelungată, nemaiexistând o vreme autoritatea care să dea credibilitate competiţiei.
Concursul reînviat acum un an are girul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV) şi se bazează pe efortul Patronatului Naţional al Viei si Vinului (PNVV) şi a Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi (ADAR) şi este într-o conjuncţie benefică cu un alt eveniment asociat „Regina Vinului” organizat de către IBD–GTZ şi Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV).

De ce să vă înşir toate aceste denumiri de organizaţii?

În primul rând datorită unui sentiment de satisfacţie că reintrăm în lumea bună.

Apoi, să vă conving ca prezenţa unor entităţi consacrate din lumea vinului, dă speranţa că, pe piaţă, la DVS., vor ajunge vinuri din ce în ce mai bune.

E drept că, astăzi, unii producători îmbuteliază şi alte vinuri decât cele premiate, păstrând semnul distincţiei pe sticlă, că jurizarea are loc de perfecţionări şi că popularizarea rezultatelor se face încă greoi. Dar, toate aceste neajunsuri nu se pot remedia decât acţionând. Şi asta mi se pare cel mai bun lucru. O grilă internaţională triază vinurile româneşti şi le pune faţă în faţă cu repere din străinătate. Nu neapărat supremaţia este căutată ci fixarea poziţiei corecte pe scara de valori.

Sunt convins că pentru orice iubitor de vin este importantă încrederea acordată unui vin de un juriu specializat.

Faptul că vinul achiziţionat nu corespunde aşteptărilor datorită unei schimbări de conţinut faţă de momentul concursului, va atrage penalizările consumatorilor şi specialiştilor, eliminând în timp producătorul vinovat către  periferia preferinţelor.

Că puteţi depista un vin premiat la un concurs internaţional (este cazul unui Chardonnay românesc) omis de la medalii acasă, este un fapt care prin firea lucrurilor serioase – nu se va mai putea repeta.

Tot ca o veste bună vine anunţul unei agenţii din Cluj care va organiza în septembrie un festival al vinului şi al artelor. Ideea – de a asocia vinul cu artele deşi nu este nouă, vine să confirme poziţia privilegiată pe care o deţine acest produs natural în viaţa social-culturală.

Promit că, rând pe rând, toate locaţiile unde se vor derula astfel de evenimente, le voi anunţa, în aşa fel încât DVS. să puteţi beneficia de bagajul informaţional necesar achiziţiilor de calitate.

Deocamdată să aşteptăm cu mare pofta şi bucurie … primul must. Chiar, unde sunt mustăriile de altă dată?

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru