EXOTISME

Mai apare, din când în când, câte o ştire referitoare la „vinul fără alcool”. Din punctul de vedere al unui om care iubeşte vinul, o astfel de invenţie nici nu poate fi luată în seamă. Vinul este vin pentru că are şi alcoolul natural în echilibru cu toate celelalte componente. Pe cel fără alcool îl poţi numi suc, borş, zeamă, soft drink sau oricum altcumva, numai vin, nu.

I se impută vinului, datorită conţinutului de alcool, greşelile umane. Spun răspicat că nu vinul este de vină ci, omul. Abuzul. Aşa cum am mai spus, excesul de cafea este cel puţin la fel de dăunător. Cât despre asta, cafeaua se vinde minorilor şi nu are nici un avertisment explicit în reclame.

Facem ştire de senzaţie din „vinul fără alcool” de parcă necazurile produse de alcoolici s-ar datora consumului de vin şi nu al băuturilor spirtoase. Vinul bun n-a ajuns să fie o problemă în România şi, din câte vedem la marii consumatori, nici nu va fi. Dacă este să ne folosim de exemplul francezilor – mari amatori de vin – putem spune că merită să încurajăm urcarea în topul preferinţelor vinul, în defavoarea altor băuturi. Francezii sunt – vă amintesc – cel mai puţin afectaţi de bolile cardio–vasculare.

Până şi fobia manifestată a priori faţă de tratamentele prin care trece vinul, este nejustificată. Riscurile care pândesc un vin „netratat” sunt mai mari decât traseul obişnuit al tehnicilor de prezervare. Tehnici, în majoritate neagresive, care se bazează mai mult pe tratamente termice.

Vinul „curat” are o îmbătrânire precoce, tinde spre maderizare, este instabil şi aproape inapt pentru transport. Lumina, căldura (cam greu de evitat pe raftul magazinelor şi chiar acasă) ducând vinul spre o nouă fermentare, fenomen absolut nedorit la un vin liniştit.

Revenind la îmbrăţişarea în necunoştinţă de cauză a unor idei ce ies din obişnuit, recomand … prudenţă.

Să ştim tot ceea ce este obligatoriu să ştim. Să înţelegem tot ceea ce este obligatoriu de înţeles.

După aceste etape, ne putem ocupa şi de exotisme.

 

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru