Mai puţin cunoscute

Continuăm seria de ieri, cu soiuri mai puţin cunoscute. Nu este o incursiune gratuită în inedit ci mai degrabă, ştergerea de praful uitării a unor denumiri aparţinând unor vinuri care au circulat - mai mult sau mai puţin - şi pe teritoriul României.

Saint Emilion nu trebuie să vă ducă neapărat cu gândul la AOC-ul (denumire de origine controlată) franţuzesc, ci la un soi foarte vechi, originar din Asia Mică.

În Transilvania şi Banat s-a cultivat soiul Silvaner roz şi, în anii din urmă, am întâlnit sticle de vinotecă purtând acest nume.

Tot în Transilvania, la Blaj mai ales, găsim Traminerul roz. Vinul în sine, nu preia din culoarea pieliţei strugurelui decât nuanţe imperceptibile. De aceea, dacă găsiţi vreo sticlă de Traminer roz cu vin  … alb, să nu interpretaţi ca pe o încurcătură la etichetare.

Dacă Alphonse Lavalée, Angevine Oberlin, Aptiche Aga, Aramon si Alvarna fac trimiteri etimologice în afara graniţelor ţării, există şi câteva soiuri asupra cărora nu putem avea nici un dubiu, în ceea ce priveşte provenienţa.

Armaşul şi Băşicata – două viţe româneşti 100%. Vecinii din sud contribuie şi ei la decorarea simezei cu tablouri ale soiurilor vechi: Beala Debela (sau Alba grasa).

Din Spania sau Portugalia se presupune că ar veni Alicante (Black) sau Santa Maria d’Alcantara.

Moldova de peste Prut: Cabasma Albă şi Cabasma Neagră.

O mutaţie genetică naturală a făcut ca frunza unui soi de viţă, să aibă forma frunzei de pătrunjel. De aici Chasselas Cioutat (şasla-pop) are sinonim şi Chasselas Pătrunjel. Şi asta în toate ţările unde este cultivat Chasselas  (a fost un soi preferat chiar şi în plantaţiile de la noi).

Mai există Chasselas de Courtiller, Chasselas de Negrepont, Chasselas Diamant, Chasselas Noir, Chasselas Rouge Imperial, Chasselas Tokay Angevine şi Chasselas Violet.

Cioinic poartă, în funcţie de zonă, nume ca Gionica, Cionica care pot fi legate de prenume bărbăteşti. Specific Moldovei.

Citronelle nu cred că ar avea şansa să convingă pe cineva că este un soi din care să iasă vinuri serioase, chiar dacă este descendent al familiilor viticole din Franţa.

Tilki Cuiruc, Cervenia lisicia opasca: Coada Vulpii – mult mai simplu pe româneşte!

Ajungând la părţi anatomice ale regnului animal, amintim şi Ţâţa Caprei (rudă cu Coarna roşie).

În speranţa că aţi zâmbit parcurgând onomastică de mai sus, punem Cruciuliţă (soi autohton) acestui demers.

P.S. Lumea fotbalului românesc are multe legături cu vinul. Una dintre ele ar putea fi şi soiul Hagi Ali Negru.

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru