Rezerve XX + 2

Când am “moşit” colecţia Rezerve XX nu aveam cum să anticipez evoluţia stocurilor intrate în această formulă. Anticipasem însă, că această gamă va fi una de succes.

Pe ce mizam acum câţiva ani când făceam afirmaţii optimiste în privinţa „Rezervelor”?

Era la ora aceea singurul brand pentru o vinotecă. Cantităţile din fiecare soi erau declarate şi fiecare sticlă purta un număr unic. Cu excepţia Riesling-ului care era mai „subţirel” la acea dată, toate vinurile intrate în joc erau apropiate ca valoare oenologică.

Piaţa era saturată de falsuri şi compromisuri iar produsele de calitate erau (şi sunt în continuare) aşteptate. O inflaţie de „vinuri vechi” de prin tot felul de „colecţii”, care mai de care numită „a lui Ceauşescu”, deteriorase încrederea iubitorilor de vin echilibraţi.

Mai mizam la data respectivă pe greutatea denumirilor de origine, întărite de garanţia producătorului: Uricani, Bohotin, Cotnari şi Copou. Nu în ultimul rând, creditam succesul unei Tămâioase Româneşti autentice (30.000 de sticle), a unei Busuioace de Bohotin în expresia ei naturală (80.000 de sticle), a Sauvignon-ului Blanc (60.000 de sticle), a Cabernet-ului Sauvignon (50.000 de sticle) împotriva nesfârşitelor valuri de clone, nedemne purtătoare ale aceloraşi denumiri.

Asistând la apariţia Rezervelor XX (aluzie fină la secolul în care s-au format aceste vinuri) am rămas atent la evoluţia în piaţă a conceptului.

Conform aşteptărilor, Tămâioasa şi Cabernet-ul s-au epuizat primele, rămânând loturi scurte doar la cunoscători. Celelalte se apropie şi ele de pragurile de alarmă. Pentru a nu rămâne totuşi colecţia fără un desert alb şi fără un roşu sec, li s-au adăugat vinurilor veterane, un „sortiment” de Cotnari `87 (denumirea moştenită) şi o valoroasă Fetească Neagră de Uricani `99 (câte 20.000 de sticle fiecare).

Se speră că în acest fel, Rezerve XX îşi va găsi un pasaj de trecere prin cele două vinuri către o nouă componenţă a gamei, completată cu noi milesime-uri remarcabile.

Astfel, nou venitele vor fi martorele epuizării ultimelor sticle din vinurile ce formează acum echipa, cumpărătorul găsind spiritul şi notorietatea colecţiei preluate de către cupajul Cotnari şi Feteasca Neagră, pentru a fi duse mai departe. În viitor, alte vinuri vor fi selecţionate pentru această formulă, iar cele pomenite acum vor fi doar istorie.

În ultimă instanţă, aceasta este una dintre particularităţile vinului: el se naşte, creşte şi … dispare. Rămâne amintirea clipelor frumoase petrecute împreună. Din fericire, Rezerve XX are puterea de a prilejui astfel de clipe. Convingeţi-vă!

 

  

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru