Umor, îngăduinţă şi ştiinţă

Pentru că foarte mulţi orăşeni au nostalgia muncilor de toamnă, pentru că sentimentul lucrului făcut cu „mâna ta” consolidează siguranţa pentru la fel de mulţi români, pentru că evoluţia materiei de la strugure la vin îi fascinează pe vinificatorii amatori, am decis să pun pe hârtie câteva sfaturi utile pentru aceşti

De aceea am apelat la un nume sonor în domeniul vitiviniculturii pentru lămuriri (eu nefiind wine-maker ci wine-writer).

Am „furat” pentru DVS. câteva aprecieri de la domnul Liviu Grigorică, vicepreşedinte ADAR, preşedinte BEVITECH, cadru universitar al USAMV BUCURESTI care a tratat subiectul cu umor, îngăduinţă şi ştiinţă.

Din raţiuni ale spaţiului tipografic voi „sări” peste întrebările puse, răspunsurile d-lui Grigorică fiind edificatoare.

<<Vinul făcut „la bloc” este un obicei devenit tradiţional românesc. Nerecunoaşterea acestui fenomen nu-l va face să dispară. Aşadar sfat: Dacă imediat după terminarea fermentării, vinul e tras de pe drojdie şi pus în damigene „pline ochi”, şansele ca vinul să fie acceptabil sunt destul de mari. Dacă „se uită” vinul în damigeană, pe gol, el se brunifică rapid datorita oxidării şi devine aproape de nebăut. În ultimul timp destul de mulţi „vinificatori de balcon” vor să-şi depăşească condiţia şi au început să folosească Stabivin (antioxidant) şi Bentoclar (limpezitor deproteinizat) putând obţine astfel vinuri cel puţin acceptabile, dacă nu chiar bunişoare. Important este să citească prospectele produselor sus menţionate şi să aplice întocmai ce este scris acolo.

Sigur, totul pleacă de la struguri. Important este ca alegerea acestora să se facă din soiuri pentru vin, cu un conţinut în zaharuri fermentescibile de minim 185-190 g/l, sănătoşi şi, atenţie, cu pieliţa neafectată de mucegaiuri.

Greşeli frecvente: nu se folosesc antioxidanţi la vinificaţie şi nici după tragerea de pe drojdie a vinului; vinul se lasă pe gol după primele „degustări” şi astfel se oxidează; nu se trage vinul de pe drojdie la terminarea fermentaţiei; când vine primăvara se uită vinul pe balcon, temperatura în creştere fiind numai bună pentru obţinerea rapidă a unui oţet pentru salatele de vară.

Recapitulare: folosirea obligatorie a metabisulfitului de potasiu, adică STABIVIN şi a bentonitei granulate pe post de limpezitor – BENTOCLAR.

Vinul de „balcon” poate fi îmbuteliat, dar termenul optim de păstrare tot în jurul Paştelui se învârte şi asta în condiţiile în care vinul se „cazează” la 100C.>>

Recomand doritorilor şi site-ul www.bevitech.ro pentru multe alte lămuriri şi contact direct cu specialiştii.

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru