Varietate

Cabernet-ul este unul dintre cele mai răspândite soiuri din lume, fiind cultivat pe o suprafaţă totală de 150.000 hectare.

Vinurile din Medoc se sprijină pe acest soi, dar îl găsim în toată Franţa precum şi în România, Bulgaria, Rusia, Chile, Slovenia, Australia şi Africa de Sud.

Un vin rezultat din Cabernet Sauvignon va fi puternic, masculin, taninic, „condimentat” la tinereţe, greu şi velurat la maturitate.

În diferite cupaje el are un asociat de nădejde: Merlot-ul. La scară mondială cultivat pe aproximativ aceeaşi suprafaţă (155.000 hectare) Merlot-ul aduce supleţea într-o asamblare cu Cabernet Sauvignon. Vinuri provenind exclusiv din Merlot găsim în Languedoc – Rousillon sau cu DOC-uri Saint-Emillion şi Pomerol. Moda monocepage-ului este prezentă şi în România, unde Merlot-ul este foarte apreciat.

Suprafeţe importante cultivate cu acest soi se găsesc şi în Italia, Bulgaria şi California.

Sauvignon Blanc deşi este cunoscut foarte bine la noi, îşi găseşte superlativul în sud-vestul Franţei, pe Valea Loirei, în Africa de Sud, Australia şi Noua Zeelandă.

Chardonnay – la modă, printre cele mai cerute soiuri. Sensibil atât în cultură cât şi în vinificaţie. Chardonnay ocupă 80.000 hectare pe tot globul, din care 25.000 hectare se află în Franţa.

55.000 de hectare sunt împărţite între Austria (care realizează şi vinuri licoroase cu ajutorul lui), Spania, Bulgaria, România, Rusia, Australia, Chile, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Argentina, Brazilia şi California. Am lăsat la urmă acest stat întrucât şi aici se găsesc plantate 27.000 de hectare cu Chardonnay.

Vinurile bune din acest soi sunt căutate pentru aromele complexe şi intense de fructe. În Champagne, Chardonnay este folosit alături de Pinot Noir şi Meunier pentru obţinerea băuturii cu acelaşi nume.

La rândul său, Pinot Noir stă la baza unor vinuri de un roşu special, cu o mare complexitate aromatică, catifelate, care se pot învechi pentru a li se creşte valoarea.

Pentru că am pomenit de Champagne: aici Pinot Noir se vinifică în alb. Totalul hectarelor cultivate mondial nu este foarte mare: 55.000.

Pe lângă ceea ce suntem obişnuiţi, pe viitor ne vom întâlni din ce în ce mai des şi cu vinuri din soiuri aflate în expansiune dar nu foarte cunoscute la noi.

Suprafaţa de 45.000 de hectare ocupate de Shiraz în lume, dovedeşte că vinurile obţinute din acest soi sunt apreciate.

Au apărut plantaţii de Shiraz (Syrah) şi la noi. Mexic, Grecia, Argentina vor fi noile competitoare pe acest soi, pe lângă veterane ca Franţa, California, Italia, Africa de Sud.

Grenache Noir. Din păcate anonim pentru majoritatea românilor, atinge un nivel al suprafeţelor cultivate de 240.000 de hectare. Adică exact câte hectare de viţă are întreaga Românie cu toate soiurile, plus hibrizii.

Soiul se cultivă inclusiv în Maroc şi Tunisia, obţinându-se ori vinuri dulci, ori vinuri seci şi foarte puternice în alcool.

(după Ghidul practic al vinului, 1997 Paris)

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru