VINDEX 8

Asamblaj - mult mai cunoscut în româneşte – cupaj: operaţiune care constă în înfrăţirea unor vinuri, rezultatul obţinut fiind un vin mai bun decât fiecare din participante în parte.

Bastonare - operaţiune care se execută manual pentru cantităţi mici de vin şi cu echipamente automatizate în cazul producătorilor mari, având însă, la bază acelaşi principiu. Repunerea în suspensie a particulelor care se depun la baza vaselor (butoi, cuvă) pentru a se obţine un vin mai complex şi mai corpolent.

Hibrid - încrucişare a două specii de viţă. Pe parcursul crizei filoxerice, încrucişarea dintre viţa americană şi cea europeană, a avut ca rezultat hibrizi rezistenţi la boală din care se obţin, din păcate, vinuri mediocre.

Liniştit (vin) - sintagma care se opune celui de vin efervescent; desemnează un vin
 fără gaz carbonic perceptibil

Microclimat - aplicat în viticultură, acest fenomen defineşte un ansamblu de condiţii climatice specifice unei arii destul de restrânse, diferit faţă de condiţiile generale ale regiunii.

Organoleptic - mirosul, culoarea, gustul vinului constituie ansamblul percepţiilor senzoriale numite „organoleptice”.

Ratafia - vin aperitiv specific în Champagne şi în Bourgogne, rezultat al amestecului de must (două măsuri) cu distilat (o măsură).

Recioto - categorie de vin roşu italian din struguri lăsaţi la uscat (suspendaţi) – vinuri desert.

Refermentare - un nou start al fermentaţiei alcoolice. Fenomenul se poate produce în cazul vinurilor dulci sau stabilizate necorespunzător.

Sable – nisip (vin de) - vinuri obţinute din struguri recoltaţi din plantaţii de la malul mării

Seco (spaniolă, portugheză); Secco (italiană) – Sec (română)

Stabilizare - vinurile se stabilizează pentru a se evita precipitarea, reacţiile chimice de degradare sau dezvoltarea microorganismelor, procese ce s-ar dovedi nefaste pe perioada transportului sau, ulterior, în perioada conservării în sticlă.

Sulfitare - operaţiune reglementată strict care constă în ajutarea vinului cu anhidridă sulfuroasă pentru asigurarea stabilităţii microbiene şi chimice

Tartru - cristalizări care se formează în cuve, butoaie şi sticle. Tartrul este constituit din sărurile generate de acidul tartric – Nu prezintă practic nici un gust.

Terroir - ansamblul alcătuit de sol, subsol, orientarea acestora faţă de punctele cardinale, expunerea solară, mediul înconjurător apropiat plantaţiei

Trocken  - sec

Vecchio  - vin Italian învechit în butoi sau sticlă mult peste medie

Zahăr rezidual - zaharurile rămase prezente în vin după fermentaţia alcoolică

 

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru