Ultimele descoperiri ştiinţifice pun într-o nouă lumină vinul. Pe lângă „aliment”, vinul – în cantităţi moderate - devine şi medicament.
Toate acestea atrag atenţia şi asupra consumului excesiv de alcool care duce în mod direct către probleme grave de sănătate.
De asemenea – recomandarea de a consuma zilnic un pahar - două de vin trebuie luată ad-literam. „Compensarea” din week-end (pentru abstinenţa de peste săptămână) nu este altceva decât exces.

Ochi
Multe studii arată că degenerarea pigmentoasă, o cauză obişnuită a orbirii este redusă în rândul băutorilor moderaţi, în special al băutorilor de vin.

Piele
Nu prea există prea multe conexiuni între alcool şi cancerul pielii. Componente din coaja strugurilor sunt analizate pentru capacitatea de a prevenii arsurile solare şi cancerul pielii şi de a reduce formarea de ţesut în cicatrizare.

Plămâni
Resveratrol, un component important al vinului roşu, poate ajuta în reducerea inflamaţiilor şi a riscurilor de boli cronice ale plămânilor.

Sistem circulator
Vinul roşu ajută la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge, chiar şi în cazul septuagenarilor; reduce inflamarea vaselor de sânge după fumarea de ţigări. Alcoolul în orice formă reduce riscul afecţiunilor arterosclerotice ale arterelor picioarelor.

Colon
Consumul moderat de vin nu creşte riscul apariţiei cancerului la colon; consumul excesiv de alcool poate spori acest risc dar această creştere este blocată de absorbţia adecvată de acid folic.

Prostată
Consumul moderat de vin are un efect foarte mic, sau chiar nici un efect asupra apariţiei cancerului la prostată.

Creier
Consumul moderat de alcool, în special de vin, ajută la prevenirea afecţiunilor degenerative ale creierului precum maladia Alzheimer şi reduce semnificativ riscul apariţiei unui accident cerebrovascular.

Inima
O reducere semnificativă a riscului atacurilor de cord şi a congestiei cardiace. Vinul roşu prezintă de asemenea potenţial terapeutic în evitarea celui de-al doilea atac de cord.

Sân
Chiar şi consumul moderat de alcool duce la o creştere uşoară a riscului de apariţie a cancerului la sân, dar o dietă adecvată cu acid folic poate preveni această afecţiune; în laborator, polifenolii din vin s-au dovedit eficienţi în extirparea celulelor canceroase din sân.

Stomac
Reducerea riscului de ulcer digestiv prin extirparea bacteriilor din segmentul piloric şi a altor germeni precum salmonella.

Ovare şi uter
La consumatoarele moderate de vin se numără mai puţine cazuri de cancer ovarian, probabil datorită proprietăţilor antioxidante. Consumarea unui pahar de vin în fiecare zi îmbunătăţeşte şansele de concepere a unui copil în primul an de încercare, dar consumul excesiv de alcool poate fi periculos pentru fetus, astfel încât nu este recomandat decât un consum redus în perioada în care încercaţi să rămâneţi gravidă.

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru