Caleidoscop

În viaţa şi spiritul anticilor viţa de vie se bucura de o anumită prestanţă, ocupând un rang superior faţă de celelalte plante cultivate. Astfel, în armata română o coardă de viţă era însemnul comandantului de centurie; de asemenea, ea era instrumentul cu care se aplicau pedepsele corporale numai soldaţilor români, ceilalţi fiind bătuţi cu un băţ obişnuit.

Manhattan este un vechi cartier al oraşului New York. Această denumire se trage de la cuvântul indian Manna-ha-ta, ceea ce înseamnă… „locul unde se poate bea”. S-a stabilit că în 1524, un comerciant italian întreprinzător, pe nume Giovanni Verrazzano, se îndeletnicea în acele locuri cu îmbătarea indienilor cu „apă de foc” şi cu jefuirea acestora.

În Austria, la un centru de cercetări pentru agricultură, un obiect promiţător de reciclare s-a dovedit a fi materia rămasă după presarea strugurilor – borhotul. Cum anume? Borhotul, cuprinzând seminţele şi pieliţele strugurilor striviţi, este lăsat să fermenteze în nişte conteinere mari, bine aerate. În cursul descompunerii se degajă căldură, care este folosită la încălzirea unor loturi speciale de cultivare a legumelor; în plus, cu timpul, din masa vegetală în putrezire se obţine un îngrăşământ de buna calitate.

Una dintre cele mai „vesele” străduţe din lume este Drosselgasse din localitatea Rủdesheim pe Rhin (Germania). Aici, pe o lungime de numai 200 de metri, se găsesc nouă restaurante mici unde se vând cele mai bune vinuri din regiune. Anual aceste restaurante sunt vizitate de 3-4 milioane de cetăţeni.

În 1468 în timpul războiului din Flandra, vinul se… tăia cu ferăstrăul. Gerul era atât de cumplit, încât îngheţase… şi vinul.

În banchetele „Iliadei” şi „Odiseei”, vinul curgea gârlă, iar celor care câştigau marile întreceri sportive li se oferea drept premii cupe cu vin.
Primul hotel-butoi a fost construit în 1899 în oraşul cehoslovac Liberec. Clienţii nu se lasă niciodată aşteptaţi – cine nu doreşte să trăiască măcar o singură noapte asemenea lui Diogene?

Unul dintre cele mai mari butoaie din lume există şi poate fi admirat într-una din pivniţele firmei din Champagne din localitatea Epernay (Franţa). Capacitatea de 220.000 litri îi conferă supremaţia mondială. Acest colos de lemn a fost adus la locul de destinaţie cu ajutorul a 40 de boi.

„Lacryma Christi” este unul dintre cele mai cunoscute vinuri albe din Italia şi din lume. Se obţine pe pantele Vezuviului şi emană un buchet şi o savoare „rară ca şi culoarea sa de aur”. Este cel mai semnificativ vin – ca şi cel mai rar, remarcat în exclusivitate – încă din 1816. Pentru rarele calităţi, cât şi prin faptul că nu se poate obţine „nicăieri altundeva”, şi fireşte nu se găseşte nici în comerţ, este denumit „Vinul împăraţilor şi regilor”.

(Din lucrarea – Pe dealuri dogorâte de podgorii – de A.D. Tudose * M. Burduja)

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru