Îngheţată şi vin?

E drept că temperatura de afară nu pare să ne mai trimită la frigider spre a ne răcori cu o îngheţată.

Cu toate acestea îngheţata rămâne un desert apreciat. Vara, îngheţata îndeplineşte cel mai des doar funcţia răcoritoare. Se mănâncă pe stradă, în picioare sau sprijinit de tulpina copacului din parc.

O îngheţată bună – chiar şi în anotimpul rece este un desert aşezat şi poate fi dublat în savoare de un vin potrivit. Compoziţia şi puţinele grade Celsius ale îngheţatei pot descuraja o astfel de combinaţie. Vinul prost ales va fi recepţionat ca lipsit de consistenţă, slab, „căzut”. De aceea este recomandabil să găsiţi un vin dulce. Aromele de vanilie, ciocolată, caramel şi alune din îngheţată se potrivesc perfect cu un Muscat vechi, cu un vin de Porto, cu o Tamâioasă de vinotecă. Un Pastoral de Ialoveni se încadrează în categoria Jerezului sau a vinurilor de Madeira. Chiar şi lichiorurile sunt binevenite.

Aceste recomandări sunt indicate pentru conceptul „euroatlantic” al îngheţatei.

Mi-a fost dat însă, să pot gusta îngheţata indiană la un restaurant cu specific din Bucureşti. Primele cuvinte care se pot spune despre acest produs al bucătăriei indiene: „E cu totul şi cu totul altceva”.

Un gust dezbrăcat de arome artificiale, undeva între alunele noastre de pădure şi crema de zahăr ars, la care am adăuga puţin sirop de răşinoase.

Pentru că n-am obţinut nici o indicaţie din partea personalului (pregătit bine - până la vinuri), şi pentru că majoritatea deserturilor asiatice nu seamănă cu cele din cofetăria europeană, am făcut o mică cercetare în căutarea vinurilor care li s-ar putea asocia.

Literatura de specialitate ne îndrumă către Vin de Pays – Côtes de Gascogne ori Rieslingul german. Cum aceste vinuri se găsesc mai greu pe la noi (în timp ce restaurantele cu orientare asiatică sunt din ce în ce mai multe) aş recomanda Gewurztraminerul, Busuioaca de Bohotin din Rezerve XX sau Muscatul Spumant de la Bucium.

Se vede că vinurile podgoriilor noastre pot răspunde până şi celor mai exigente şi exotice cereri, alăturarea cu îngheţată fie ea şi indiană, nefiind uşoară pentru vinurile tuturor producătorilor din lume. În mod normal am putea spune că vinurile româneşti au un atu.

Să încercăm să nu pierdem jocul cu o carte bună în mână ci, jucând-o, să câştigăm.

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru