La timp

Când afirm că selecţiile de vinuri ale magazinelor/restaurantelor din România sunt făcute doar după criteriul de rentabilitate imediată, risc să supăr foarte multă lume.

Prin rentabilitate imediată, înţeleg şi aspectele legate de preţ dar şi de balcanica relaţie dintre diferiţi vânzători şi cumpărători, profitabilă în plan particular.

Chiar şi cu acest risc voi spune în continuare că nu aşa se consolidează o piaţă sănătoasa.

Deunăzi, îmi pică în mâini reclama stufoasa a unui gigant comercial în care bidoane de 19 l cu vin de masă (chiar asta era inscripţionarea onestă a producătorului) erau promovate ca Busuioaca de Bohotin şi alte soiuri, „obţinute şi îmbuteliate la producător în zona de origine”.

Ce Dumnezeu?! Oricine înţelege şi necesitatea prezenţei unor vinuri mai ieftine, dar asta nu înseamnă să ne îndepărtam de adevăr. Şi nu că vreo lege n-ar permite exagerarea în campaniile de comunicare. E păcat doar să plecăm greşit la un drum lung, în care românii au nevoie de informaţii corecte pentru a-şi forma din nou grila de valori în ale vinului.

Şi pentru că vorbim de valori …

Ultimul număr al revistei Decanter (una dintre cele mai prestigioase din lume) a fost consacrat celor mai bune vinuri din lume, în concordanţă directă cu valorile de vânzări.

Nu ştiu câte vinuri din cele 1.250 premiate (adică ştiu dar e mai bine să mă prefac că nu ştiu) din întreaga lume, le putem găsi pe piaţa românească. În toată această listă a vedetelor este în sfârşit! – şi un vin românesc: La Cetate – Tezaur, Cabernet Sauvignon din 2002, Golul Drâncei, realizat de către Carl Reh Winery.

Dacă vă sună necunoscut, nu va culpabilizaţi: nu DVS. faceţi aprovizionarea pentru anumite magazine sau restaurante, locuri în care teoretic aţi avea dreptul să găsiţi ceea ce juriile internaţionale au decis că este valoare de lăudat.

Întâmplător cunosc şi celelalte patru (!) vinuri ungureşti care se alătură Cabernet-ului nostru. În Ungaria le găseşti în toate locaţiile care se respectă. Este o logică sănătoasa să achiziţionezi vinuri măcar după ce au apărut într-o publicaţie internaţională spre a le oferi consumatorilor avizaţi? Este! Aştept cu nerăbdare momentul în care ne vom da seama că şi comerţul cu vin trebuie să respecte regulile internaţionale.

În acel moment vom fi siguri că nu suntem singuri. Vom realiza că am fost singuri prin propria voinţă şi poate pentru că n-am vrut să ne „supărăm” unii pe alţii atunci când greşim.

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru