Lămuriri - 2

Un principiu legat de viticultura organică, este acela al protejării mediului natural, de exemplu evitarea eroziunii solului, poluarea pânzelor freatice cu pesticide şi îngrăşăminte chimice, etc.

În viticultura organică se pune accentul pe transformarea ecosistemului viilor dintr-o monocultură (spre care tind viile moderne) în policultură. Diversitatea biologică a ecosistemului viilor este mai degrabă încurajată decât descurajată, aşa cum este cazul viticulturii convenţionale.

Cei mai mulţi susţinători ai viticulturii organice sunt de asemenea motivaţi de respectul pentru sănătatea consumatorului, în special de dorinţa de a evita orice REZIDUURI de pesticide în vin. În mod similar, conştienţi de chimiofobia crescută în rândul consumatorilor, guvernele din întreaga lume sunt din ce în ce mai stricte în legătură cu testarea şi utilizarea fără selecţie a SUBSTANŢELOR CHIMICE PENTRU AGRICULTURĂ.

Viticultura organică a devenit din ce în ce mai populară în anii ’80. Totuşi rămâne un sistem care se adresează în general acelor cu anumite vederi filozofice. Viabilitatea producţiei organice depinde într-o mare măsură de condiţiile climaterice. Un număr de viticultori din regiunile cu climat potrivit, cald şi uscat, au adoptat programe de cultivare fără substanţe chimice fără nici un alt motiv decât acela că nu sunt preocupaţi în mod serios de către posibilele boli ale culturii. În mod similar evoluţia recentă din ADMINISTRAREA CORONAMENTULUI a redus nevoia de substanţe chimice împotriva CIUPERCILOR. Prin utilizarea sistemelor de administrare a viei care au ca rezultat un coronament bine ventilat, viticultorii pot reproduce condiţiile propice pentru evitarea dezvoltării ciupercilor.

Viticultorii au identificat de mult nevoia de a reduce exploatarea excesivă a viilor şi dezvoltarea unor CULTURI DE PROTECŢIE, de exemplu culturi care oferă solului materie organică şi ajută la menţinerea structurii solului, şi la reţinerea infiltraţiilor de apă. În mod asemănător se controlează din ce în ce mai mult utilizarea substanţelor chimice pentru agricultură şi tendinţa modernă este de reducere a utilizării acestora prin dezvoltarea unor strategii precum combaterea integrată a dăunătorilor. Organismele abilitate fac mari eforturi pentru a se asigura că substanţele chimice pentru agricultură administrate adecvat nu au efecte negative asupra mediului sau asupra sănătăţii consumatorilor.

Trecerea de la viticultura „convenţională” la cea „organică” este monitorizată şi poate dura câţiva ani.

Deşi principiile de bază ale viticulturii organice sunt destul de simple şi bine definite, există în practică variaţii subtile între diversele organizaţii de monitorizare care supervizează producţia organică şi emit reguli privind corectitudinea procedurilor agricole.

În România, Ecocert monitorizează viile de la Oprişor (Mehedinţi), care ne vor oferi – cel mai probabil într-un an – primele vinuri rezultate dintr-o exploatare de acest gen.

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru