Să fim sănătoşi!

Ne dorim atât de mult ca această formulare să fie tradusă în viaţă, încât de multe ori ne lăsăm pradă indicaţiilor unor medici obosiţi: fără vin!

Medicii conectaţi la noutăţile domeniului, au nuanţe şi recomandă consumul moderat de vin.

Medicii care nu vor să rişte, ar recomanda numai Piramidon şi cura de Diazepam. Se ştiu efectele pe termen lung ale acestor medicaţii şi ce a însemnat consumul lor în exces..

Câtă încredere vrem să le acordăm este, până la urmă, treaba fiecăruia.

Cert este că, dezbăraţi de preconcepţii, cercetătorii de astăzi au realizat o hartă a corpului uman, cu organele care sunt ajutate de câte un păhărel de vin.

Revista Wine Spectator publica în numărul din octombrie un studiu larg, prin care se arată beneficiile vinului asupra sănătăţii fizice şi psihice.

Această revistă citează chiar rapoartele organelor de control din S.U.A., abilitate să atragă atenţie asupra abuzului de alcool, rapoarte care-şi moderează tonul atunci când vine vorba despre vin, prezentându-i chiar avantajele.

Pe două pagini sunt figurate schematic şi organele mai nou intrate în sfera „sănătoasă” întreţinută de compuşi din vin.

Pentru bărbaţi exista teoria că prostata ar putea fi afectată de băuturile alcoolice. S-a dovedit că vinul nu pune problema creşterii riscului de cancer la acest organ. Cancerul de colon sau cel de piele se află în aceeaşi categorie. În plus, vinul ajută în mod cert la evitarea cancerului de plămâni şi la buna funcţionare a sistemului circulator, la reducerea ratei de accident cerebral sau la împiedicarea apariţiei bolilor degenerative precum Alzheimer.  Ulcerul se înscrie pe aceeaşi listă, iar Salmonella are ca duşman direct vinul.

Sunt - rând pe rând - demontate şi alte vechi teorii care indicau vinul ca punct de susţinere pentru cancerul la sân şi la nivelul aparatului genital.

În aceste condiţii, poate că nu este întâmplătoare urarea venită din strămoşi când ciocnim un pahar cu vin: Sănătate!

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru