Semne bune

Câteva publicaţii „calde” editate în străinătate vin să ne confirme poziţia bună a României ca producătoare de vinuri. Dacă până mai ieri comentariile despre ţara noastră s-ar fi tradus prin „mult dar cam lipsit de calitate” astăzi lucrurile s-au mai schimbat.

În sfârşit, specialişti de renume mondial au început să ne viziteze ţara şi, chiar în absenţa unor prezente comerciale cu greutate pe pieţele occidentale, să ne listeze vinurile în diferite rapoarte. Mai mult, revista Decanter publica în numărul dedicat lunii noiembrie (cu un avans de jumătate de lună) rezultatele uneia dintre cele mai mari competiţii de vin din lume: The WORLD’S GRETEAST VALUES. Cele mai bune „valori” selectate din peste 1250 de probe, având preţuri mai mici de 20 USD.

De zona centrală şi est europeană s-a ocupat un reputat analist (Master of Wine) d-na Angela Muir.

Singurul vin românesc, apărut la secţiunea „Lăudate” este Tezaur La Cetate, Cabernet Sauvignon 2002. Deloc întâmplător, firma mamă din Germania Reh Kendermann obţine un argint important în acelaşi concurs.

Dominaţia vinurilor ungureşti şi slovene este de necontestat. Din fericire, am atras atenţia asupra acestor vinuri cu mult timp înainte de publicarea rezultatelor.

Se găsesc şi în Bucureşti, merită să vă convingeţi de evoluţia spectaculoasă a celor de la Villany sau de strălucirea Refosk-ului vecin.

O altă lucrare, Wine of the World găzduieşte într-un spaţiu generos (ceva se schimbă) informaţii despre vinul nostru. Comentarii, hărţi, cărţi de vizită ale producătorilor care promit dar şi câteva recomandări. Astfel, alegerea autorilor se opreşte la două vinuri Carl Reh Winery – La Cetate Chardonnay şi La Cetate Merlot, Chateau Pietro Tămâioasa Românească, la Cherry Tree Hill al celor de la Cramele Halewood la care se adaugă şi Pinot Noir Reserve. Recaşul este prezent cu Cabernet Sauvignon, Serve cu excelentul Cuvee Charlotte.

Mai puţin cunoscut pe piaţa internă The Carpathian Winery este menţionat cu un Pinot Noir, Vinarte cu Feteasca Neagră şi Domeniile Franco Romane cu Vox Populi Pinot Noir. Mă mândresc că toate aceste vinuri au fost argumente în îndemnurile pe care le-am făcut cititorilor spre a cunoaşte adevăratele vinuri bune.

Tom Stevenson autorul Enciclopediei Vinului (The New Sotheby’s Win Encyclopedia) a lansat Wine Report pentru 2005!

Compania titrată în care se află vinurile noastre este un motiv de mândrie.

La rubrica „Best Bargains” (o alegere norocoasă cu bani puţini dar atenţie! – asta nu înseamnă ieftin neapărat) descoperim Tokaji Szamordni 1999, Merlot 2000 La Cetate, Pinot Noir Reserve 2000, Pinot Noir 2003 Recaş, Merlot 2000 Chery Tree Hill.

După cum observaţi, vinuri şi producători din România care există în vizorul mai multor specialişti internaţionali.

Măcar din curiozitate, putem încerca să vedem ce au găsit străinii la aceste vinuri.

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru