Nimeni nu poate hotărî în locul dvs. care produs este mai potrivit: spumosul sau spumantul. Şi asta pentru că, măcar teoretic, aceste două variante de vinuri „neliniştite” au adresabilităţi diferite şi … preţuri diferite.
Poate că nu pentru care vin optezi contează cel mai mult ci, să o faci în cunoştinţă de cauză. În funcţie de eveniment, de parteneri, de conjunctură şi nu în ultimul rând de buget, alegerea să fie funcţională. Din păcate, necunoscându-se prea bine diferenţa dintre cele doua concepte, despărţite lingvistic doar printr-o terminaţie care poate fi şi ignorată uneori, se nasc confuzii şi momente neplăcute, penibile uneori. Tot din această confuzie se alimentează şi formarea preţurilor de către unii producători.
Paradoxal, există vinuri spumoase apropiate de preţ cu spumantele sau mai scumpe.
Mai rău, pe unele meniu-uri poţi găsi „şampanie” (la banii de rigoare) care nu este altceva decât un … spumos. Dar care este diferenţa, până la urmă?
Vinul spumos este un produs realizat pe baza impregnării cu dioxid de carbon. Vinul spumant este rezultatul unui proces îndelungat de fermentare la sticlă.
Remuajul se traduce prin învârtirea manuală a sticlelor timp de mai multe luni, în nişte pupitre speciale. „Depozitul” format în gâtul sticlei este eliminat la degorjare. Cu această ocazie, o parte de vin se pierde şi va fi înlocuită cu lichid de expediţie.
Spumantele cu fermentare la sticlă, indiferent unde sunt obţinute în lume sunt inspirate de stilul din Champagne.
Lichidul de expediţie (de dozaj) este dulce, iar în funcţie de procentele adăugate spumantului apar clasificările.
Extra brut, brut integral reprezintă secul absolut. La brut se adaugă un procent de lichid de dozaj – exact cât îi trebuie pentru a pune în evidenţă cele mai bune vinuri.
Sec-ul şi demisecul sunt cele mai populare spumante, potrivindu-se celor mai mulţi consumatori. Există şi spumantul dulce pentru desert.
În România cele mai cunoscute astfel de vinuri sunt realizate de către cei de la Veritas Panciu, Cramele Halewood (Azuga Rhein), Jidvei.
Probabil că vor reveni pe piaţă Şimleul Silvaniei şi Zarea.
Din import, se găsesc cam toate mărcile consacrate. De la democraticul Freixenett (Spania) până la faimoasele şampanii Laurent Perrier, Veuve Clicquot, Moet & Chandon, Pol Roger, Cordon Rouge, Dom Perignon.
De reţinut că preţul poate face diferenţa (mai ales la categoria superpremium) dar de cele mai multe ori, trebuie doar să fim atenţi.