VINDEX 9

Grenache [grenaş] – unul dintre cele mai răspândite soiuri din întreaga Spanie şi sudul Franţei. Mai nou cultivat şi în Lumea Nouă a vinului.

Grosser Ring – sau, pe numele întreg Der Grosser Ring der Prädikatsweinversteigerer von Mosel, Saar und Ruwer! Organizaţie germană a celor mai titraţi producători din regiunea MOSEL – SAAR – RUWER.

Grüner Veltliner – cea mai populară varietate de viţă cultivată în Austria. Se găseşte şi în estul Europei.

Giropaletul sau girasolul – invenţie catalană din 1970 care permite rotirea unor cantităţi foarte mari de sticle cu vinuri spumante. Înlocuieşte procesul manual.

Hipocras – vin aromat, popular în Evul Mediu.

Kadarka – cel mai faimos soi roşu al Ungariei. Cultivat şi în ţările vecine (inclusiv România) acest soi se pare că şi-ar avea originea la graniţa dintre Albania şi Muntenegru, unde se cunoaşte o varietate Skadarska.

Lafite – sau Chateau Lafite Rothschild. Unul dintre cele mai mari nume din lumea vinului. O vie de 90 ha cuprinzând soiurile Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot şi Petit Verdot, produce circa 35.000 sticle/an dintre cele mai scumpe din lume.

Lambrusco – vin italian fructuos, foarte popular, excelent atunci când este tânăr. Succes comercial în S.U.A. în anii 1970.

Lancers – numele unui vin uşor, un concept special între vin liniştit şi spumant. Produs în Portugalia din 1944, se găseşte şi pe piaţa noastră.

Leanyka – echivalentul din Ungaria pentru Fetească. O clonă aparte este cultivată în sudul Lacului Balaton pentru vinuri aromate.

Len de l’el sau Len de l’Elh – mândrie regională în sud-vestul Franţei. În dialectul local înseamnă „loin de l’oeil” adica „departe de ochii lumii”.

Libatie – deşi termenul a pierdut din semnificaţiile iniţiale, libaţia constă în turnarea (picurarea) vinului ca act religios, dublată de invocarea divinităţii. Practica era răspândită în întreaga lume greacă şi romană.

Licoroso – vin fortificat dulce din Portugalia. Există şi Generoso care poate fi dulce dar şi sec.

Literatura vinului – în general dedicată locurilor în care creşte via şi modului în care se realizează vinul. Mai nou o grefare puternică pe domenii ca turismul, istoria, medicina şi gastronomia.

Magnum – sticlă mare de 1,5 litri, echivalentul a doua sticle obişnuite. Privită din ce în ce mai des ca variantă ideală pentru învechirea vinului.

Noah (Nohan) – hibrid american extins şi în România. Este posibil ca numele să provină de la Noe (Noah).

Oenologie – ştiinţa vinului. În limba greacă veche oinos înseamnă vin.

Pasteurizare – procesul de încălzire al alimentelor, inclusiv al vinului până la temperaturi suficiente pentru a se distruge microorganismele şi bacteriile. Procesul poartă numele omului de ştiinţă Louis Pasteur, care a descoperit şi aplicat metoda chiar pentru vin şi nu pentru lapte, cum s-ar putea crede.

Pinot Gris – cea mai cunoscută mutaţie din Pinot Noir, Pinot Gris produce vinuri albe, elegante şi parfumate, corpolente.

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru