Vinul şi un mod de viaţă sănătos

Cu toţii dorim să trăim mai mult şi să avem vieţi sănătoase. Dar care este cea mai bună modalitate de a ne atinge acest scop? O abundenţă de studii ştiinţifice deseori popularizate într-un mod neclar de către diversele mijloace de comunicare, le pot lăsa oamenilor o stare de nervozitate şi de confuzie. Băutorii de vin în mod special sunt confruntaţi cu informaţii care par deseori incomplete sau contradictorii. Deşi există foarte multe dovezi în sprijinul ideii că un consum moderat de vin poate ajuta în menţinerea sănătăţii, nu se poate nega faptul că un consum excesiv poate implica riscuri grave pentru sănătate.

Doctor R. Curtis Ellison declară:

„De mai mult de 20 de ani sunt implicat în dezbaterile despre vin şi sănătate. Fiind un iubitor de vin, apreciez câteva pahare de vin la cină în fiecare seară. Pentru mine, nimic nu dă mai multă savoare unei mese decât vinul. Dar sunt de asemenea medic şi am văzut efectele negative pe care le poate provoca consumul excesiv de alcool. Mai mult, sunt om de ştiinţă, epidemiolog la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Boston, şi petrec destul de mult timp analizând un număr imens de articole legate de efectele pozitive şi negative ale vinului şi alcoolului asupra mai multor aspecte ale sănătăţii.

Din punctul meu de vedere, consumul moderat de vin poate da savoare vieţii în siguranţă. Mai mult, poate reduce de asemenea riscul celor mai răspândite afecţiuni contemporane, printre care afecţiunile cardiace, accidentele cerebrovasculare, demenţa şi chiar obezitatea. Per total, cred că un consum moderat de vin poate reprezenta un element vital al unui mod de viaţă care ne va ajuta să avem vieţi mai lungi şi mai sănătoase”.

În studiul de sănătate pentru asistenţii medicali şi studiile cadrelor medicale, se arata ca vinul, (dar si berea) oferă protecţie împotriva afecţiunilor cardiace şi ale diabetului.

Dacă consumul dumneavoastră de alcool se încadrează între un pahar şi două de vin, multe studii sugerează că beneficiile pentru sănătate sunt chiar mai mari.

Iată şi un avertisment în privinţa numărului de pahare: nu toată lumea are aceeaşi toleranţă pentru alcool. Cantitatea pe care o persoană o poate consuma în siguranţă este afectată de mulţi factori. Printre aceştia se numără: (a) diferenţa de mărime a corpului; (b) genul (femeile tolerează în general mai puţi alcool decât bărbaţii pentru că masa lor musculară are tendinţa să fie mai mică şi au mai multă grăsime, ceea ce duce la o transformare prin metabolism a alcoolului într-un mod mai puţin eficient; mai mult, femeile au în general niveluri mai mici ale enzimelor cheie pentru arderea alcoolului); (c) rata consumului (vinul ar trebui sorbit nu băut cu înghiţituri mari); (d) dacă băutura este consumată cu mâncare sau nu; şi, în mod special, (e) factorii genetici.

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru