Ofertă de sărbători

Că “iarna nu-i ca vara” o ştim cu toţii. Deşi anecdoticul formulării era suprapus peste o situaţie de nesincronizare a autorităţilor cu vremea de afară, se întâmplă foarte des ca şi ofertele restaurantelor să rămână „moarte” în această perioadă.

Decembrie înseamnă sărbători, iar festivul trebuie acompaniat cu vinuri mai „ceva” decât de obicei. În comportamentul de consum apar modificări iar clienţii îşi doresc să marcheze într-un fel sau altul starea de exuberanţă creată de ocaziile speciale ale zilelor sfinte.

Puteţi aproviziona restaurantul cu cantităţi echilibrate de vinuri eveniment, capabile să răspundă unor cereri normale din partea clienţilor. Preţurile mai mari ale acestor produse nu vor speria pe nimeni. Mai degrabă lipsa unor vinuri speciale poate fi amendată ca dezinteres faţă de consumatori.

Vinurile de vinotecă, acum îşi dezvăluie cel mai bine valoarea. Un vin deosebit, cum este Kagorul Pastoral de Ialoveni dă greutate oricărui desert specific Crăciunului.

Rezervele XX cu oricare din vinurile aflate în componenţa gamei, vor constitui întotdeauna o referinţă a secolului încheiat, iar la cumpăna dintre ani amintirile devin subiectul principal de discuţie.

Pe lângă spumantele clasice româneşti, o şampanie franţuzească poate fi solicitată oricând. Prin firea lucrurilor, în această perioadă se vor manifesta extremele în alegerea băuturilor.

Tradiţionaliştii vor comanda vinuri grele, foarte multe dintre ele dulci, iar avangardiştii vinuri suple şi foarte, foarte seci.

De aceea cred că este bine să includem în oferta vinuri faţă de care până acum nu am fost foarte atenţi. Să căutăm în mapele agenţilor comerciali vinuri din ediţii limitate sau „Comoara pivniţei” şi „Tezaur”.

Limited Edition este menţiunea în engleză a unui lot de excepţie realizat de către Carl Reh Winery. Două vinuri adresate în exclusivitate Horeca şi care prin prezenţa lor în cartea de vinuri vor aduce instantaneu o notă bună localului.

Pinot Gris – River Route Limited Edition este unul dintre cele mai reuşite vinuri din acest soi şi reuşeşte să fie o promisiune pentru o gamă şi „mai exclusivistă” - Tezaur La Cetate.

În preajma acestor vinuri, un diplomat străin, obişnuit cu cele mai alese branduri din lume, a exclamat că România are vocaţie de putere vinicolă mondială. Personalul din Horeca poate multiplica acest mesaj măgulitor făcând sieşi şi României bine în acelaşi timp.

Şi varianta de a prezenta o sticla magnum (1,5 litri) este binevenită. Înălţimea sticlei va atrage atenţia ocupanţilor meselor vecine spre satisfacţia ordonatorului acestei butelii. Ca sfat pe care dvs. îl puteţi „administra” clientului, reţineţi faptul că sticla de 1,5 litri a fost desemnată în urma cercetărilor ca fiind cea mai potrivită pentru învechirea vinului.

Se pare că a fost luat în calcul un raport bun între cantitatea de vin şi suprafaţa de contact cu dopul, precum şi a „bulei” de aer din sticlă. Nu vă sfiiţi ca, măcar de sărbători, să faceţi uz de decantoare, coşuri de turnare, lumânări şi alte ustensile care cresc spectaculozitatea servirii.

Revin şi la totala lipsă de practică pentru „sabrarea” şampaniei. Nu spun că ar fi momentul cel mai indicat să începeţi antrenamentul cu tăiatul gâturilor de sticle de şampanie acum, dar cu siguranţă, daca aţi deţine această tehnică poate că s-ar fi meritat o demonstraţie de excelenţă. Sfatul meu este „nu încercaţi aceste lucruri acasă”, adică dacă nu sunteţi stăpânul unei astfel de tehnici, este posibil să transformaţi dramatic petrecerile la care sunteţi  îndrituit a aduce bunăvoie şi nu accidente „de muncă”.

Poate şi existenţa unor ţigări de foi ar putea sublinia clasa serviciilor oferite de Dvs., dar şi în acest caz aveţi nevoie de accesorii specializate: umidor, cutter, scrumieră specială, etc.

În orice caz, un coniac de marcă şi un trabuc se vor potrivi bine întotdeauna.

2005 cu sănătate!

Catering expert//10-12-2004

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru