Vinuri, târguri, expoziţii

Octombrie, noiembrie. Două luni „pline” pentru industria vinului, două luni cu evenimente pe placul iubitorilor de vin.

 Alegerea Reginei Vinurilor a crescut cu câteva grade media temperaturilor obişnuite pentru toamnă. Concursul organizat de către IBD/GTZ, a fost câştigat de către o „prinţesă” din Târnave. Apoi, a urmat punctul fierbinte: Concursul Internaţional de Vinuri, ediţia a II-a. Acest concurs gestionat de către Patronatul Naţional al Viei si Vinului, Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi şi Organizaţia Internaţională a Vinului îşi caută încă identitatea, şi evident, trebuie să-şi capete notorietate sporită pentru a atrage mai mulţi competitori, mai ales dintre cei străini.

 Cred că - tocmai pentru a atinge o cotă mai mare a credibilităţii şi notorietăţii – este nevoie de îmbunătăţirea regulilor de jurizare sau, mai exact, a definirii exacte a categoriilor examinate.
 Simpla afirmaţie că printre membrii juriului sunt şi străini nu convinge publicul avizat, mai ales dacă membrii juriului – români şi/sau străini sunt angajaţi ai unor firme care au intrat în concurs.

Nu punem la îndoială probitatea morală şi capacitatea de analiză, ci sugerăm direcţia către normalitate. Rezultatele concursului au fost popularizate şi prin intermediul celor două expoziţii Romwine (World Trade Plaza) şi Expodrink (Romexpo).

Aici, „connaisseur-ii” au putut decela diferenţa între vinuri considerate a fi pe acelaşi palier de calitate.
De aceea, pe viitor, ar fi bine de ştiut ce se analizează: probe din comerţ alături de eşantioane de laborator? Vinurile vechi împreună cu vinurile noi?

În mod ideal, categoriile distincte au nevoie de interpretare separată precum şi conceptele atractive de marketing (de tip J.P. Chenet) pot fi amestecate cu vinurile clasice.

Una peste alta, dintre vinurile care au concurat au fost gratulate cu Aur cele de la Domeniile Ştirbey, Cotnari, Halewood, Recaş, Murfatlar, Blaj, Serve, ş.a.m.d.

Au lipsit însă şi vinuri mari, ceea ce ne face să sperăm că este loc şi de mai bine. Dar despre vinuri bune vom vorbi de-acum încolo, iar ediţia a III-a ne va „prinde”, sper, cu mult mai multe informaţii.
 

 

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru