Business Spritz

 Pomeneam intr-un articol aparut cu ceva vreme in urma despre Vinho verde, respectiv Gatao. Printre virgule, acest concept avea, recunosc, putine sanse sa atraga atentia. De aceea revin asupra subiectului “vin de vara”.

 “Spritul” este rezolvarea pe care romanii au gasit-o pentru potolirea setei de placere dar si a setei organice.

Vinurile tari si grele s-au aflat de multe ori in opozitie cu dorintele romanului de a sta la un “pahar de vorba”. “Cursa lunga” presupune vin usor, foarte prietenos. In mod natural pana acum cativa ani, ba chiar si acum cu greutate, o astfel de identitate nu gaseai in mod natural la licorile produse in podgoriile noastre. De aceea a aparut… spritul.

Astazi, in increngatura de “semne” cu care opereaza omul de afaceri, „spritul” nu mai are loc. Si din incurcatura asta „o fi, n-o fi frumos”, se ajunge – ce reusita! – doar la bere!

Nu blamez – doamne fereste – calitatile berii. Amestecul de amar – dulce – sarat, intepaturile de pe papilele gustative, culoarea si spuma, sunt elemente care au fixat repere pavloviene in subconstientul fiecaruia dintre noi.

Cu toate acestea, tinuta omului de afaceri insemna rareori tricou si slapi. Cel mai des in mediul de business intalnim, costum, cravate, laptop-uri, stilouri scumpe. In acest context cel putin, vad mult mai elegant consumul unui pahar de vin decat a oricarei alte bauturi.

Si, pentru a reveni la vinurile usoare, potrivite business lunch-ului dar si serilor calduroase, fara a face apel la sprit, ne ramam Rose-ul si Vinho verde. Pentru doamne poate si Sangria.

Vinho verde se poate descrie ca un vin „light”, aciditate evidenta, cateodata chiar „petillant” (usoara acidulare). Produs in nord-vestul Portugaliei, vinho verde poarta acest nume din doua motive: unul ar fi ca vanzarea si consumul lui se recomanda atunci cand este foarte tanar, „verde”. Al doilea motiv se sprijina pe denumirea regiunii de producere: Costa Verde. Acest stil de vinificare a fost preluat de multe tari, astazi devenind o moda. Vinurile sunt in general seci dar exista si variante cu rest de zahar, definite drept „comerciale”.

Nu stiu daca nuantele de la sec la demisec va influenteaza in vreun fel imaginea dar, cu certitudine, alegerea unui vin iubit pe toate meridianele are puterea de a spune ceva celor din jur despre DVS.

Sper sa fiu folositor recomandandu-va cateva vinuri pentru primavara – vara…

Vinho verde Gatao si Rose Gatao deschid balul prin tineretea debordanta dar si datorita exotismului nedisimulat.

Rose d’Anjou – expresie a elegantei franceze. Fin, delicat, cuceritor prin culoare si aroma florala, fara complexe in a se insinua in orice decor.

Riesling Val Duna Dry Edition face parte dintr-un grup restrans de vinuri romanesti care incep sa aiba logica emisferei sudice.

Cramposia de la Dragasani, nascuta din dragostea pentru soiurile autohtone ale unui oenolog strain (aflat in slujba familiei nobile Stirbey – Kripp) ravaseste cunoscatorul prin vioiciune, „demitonuri” care se dezvaluie cu fiecare grad celsius mai putin.

Riesling Bend in the River si Chardonnay Bin 65 Lindeman sunt vinuri cu mare popularitate in Occident. Unul lejer, abordabil si de catre neinitiati, celalalt – fara a fi obositor – atinge toate caracteristicile soiului. Amandoua se consuma foarte, foarte reci.

Cu putin noroc, puteti gasi si o Sangria buna. La 80 alcool este inofensiva. Savoarea acestei retete spaniole vine si din fructele adaugate si amestecate cu gheata.

Sper ca si numai acest mic top de vara este suficient pentru a va convinge ca „viata are gust”.

Cine se scuza ca nu gaseste vin dupa gustul propriu si in acord cu zilele calduroase are motive sa roseasca. Asa ca – mai bine – „ramaneti verde”!

Dupa afaceri//06-04-2005

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru