Vinuri falsificate

Din fericire, în zona premium – super-premium nu mai apar demult falsuri. De fapt, vinurile îmbuteliate D.O.C. – sunt cele mai sigure de pe piaţă. Legea viei şi vinului prevede – în premieră – sancţiuni penale pentru contrafaceri. Totuşi, cu cât coborâm spre palierele mai „populare”, încep să fie detectate jumătăţi de adevăr. Ceea ce, până la urmă, înseamnă minciună. Sarabanda „busuiocilor”, „muscăţelelor” şi a „tămâioşilor” s-a manifestat din plin, exploatând neştiinţa dar şi forţa mică de cumpărare a unor categorii sociale pauperizate. Vinurile la PET au reprezentat vârful de lance al unui batalion de vinuri cu provenienţă incertă şi cu calităţi organoleptice îndoielnice. Pentru a fi corecţi, trebuie să recunoaştem că şi aici lucrurile s-au mai… decantat.

 Important este ca marii achizitori să nu mai promoveze ciudăţenii doar pentru că sunt o bună afacere. Exemplul cel mai concludent este Busuioaca de Bohotin la 19 litri!

 Oferta care rămâne - pentru moment - incontrolabilă este aceea din pieţe, cu vinuri vărsate. Deşi cumpărătorul ar trebui să se bucure de o calitate medie la preţuri rezonabile, amestecurile nefericite, proasta condiţionare şi păstrarea inadecvată fac ca aceste vinuri să fie foarte scumpe. Nu pun aici faptul că, de multe ori se plătesc apa, îndulcitorii, aromele ci, socotesc preţul medicamentelor necesare recuperării sănătăţii unui organism agresat.

 Cele câteva zeci de mii de lei în plus alocate unei butelii de vin autentic, garantează – pe lângă savoare, bucurie gustativă – economii importante în bugetul unei familii care nu trebuie să treacă pe la farmacie.

 Vinul este aliment. Vinul este medicament.

 Condiţie obligatorie: să fie vin!
        Cătălin Păduraru
        www.vinexpert.info

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru