Vin bun. Caut cazare

Sigur că am dori cu toţii să avem o cramă proprie. Un loc liniştit în care să ne invităm câte un prieten bun pentru a-i arăta cu mândrie colecţia şi pentru a alege în cunoştinţă de cauză un vin pentru masa din living sau de pe terasă.

 În ziua de astăzi, prin expandarea opţiunilor de reşedinţă, există suficiente crame, cave, pivniţe în posesia românului cu stare.

 Multe dintre ele au toate caracteristicile necesare pentru păstrarea vinurilor, pentru învechirea lor în bune condiţii. Mă refer aici mai ales la casele vechi care aveau pivniţele construite după modele concepute cu ştiinţă. La casele noi însă, subsolul tehnic e asimilat - în mod greşit - cu locul unde s-ar putea tezauriza valori oenologice. Chiar şi cele care nu subscriu acestei confuzii, număra destule vicii: ventilare deficitară, aer uscat, ş.a.m.d.

 Dar ce-i de făcut? De dărâmat casa nu poate fi vorba, de făcut modificări costisitoare e mai greu (numai şi dacă am cântări „opoziţia” soţiilor faţă de un astfel de „moft”).

 Din fericire există firme din Franţa şi S.U.A. (foarte puţine, e drept) care oferă soluţii pentru îmbătrânirea, păstrarea şi servirea vinului în parametrii ideali.

 Orientarea către rezolvările elaborate de către specialişti este totuşi varianta cea mai sigură pentru punctul maxim de confort.

 Accesul către bun gust (la propriu şi la figurat) este asigurat în lume de Wine Cabinets, Wine Cellars, Vinotemp (U.S.A.) şi EuroCave (Franţa).

 Produsele celei din urmă - pentru că vorbim de Europa – adăpostesc peste 60 de milioane de sticle în peste 70 de ţări.

 În România, cu excepţia unor improvizaţii sau a unor instalaţii aduse cu greutate din străinătate, nu a existat până în acest an nici o ofertă în acest sens. (Singurul motiv – poate – pentru lipsa acestei soluţii elegante în casele noastre, în restaurante sau în cluburi).

 Faptul ca un lider mondial al domeniului a sosit şi în România, mie unuia îmi dă speranţe. Practic, asistăm la o confirmare. Aceea că românii încep să-şi preţuiască valorile. Vinul începe să fie considerat, în sfârşit, o valoare. Iar de valori trebuie să avem grijă.

 Dar haideţi să „desfacem” împreună conceptul EUROCAVE.

 Temperatura sub control. Lipsa fluctuaţiilor fereşte vinul de „îmbătrânire” prematură.

 Umiditatea de peste 50% asigură o bună capacitate de etanşeizare a dopurilor, nepermiţând oxidări accidentale.

 Protecţie UV. Se ştie că lumina este un factor agresiv care poate compromite o colecţie de vinuri.

 Vibraţiile, mirosurile neplăcute nu pot fi ocolite în majoritatea cazurilor. Incintele special create au darul de a ne scăpa de aceste neajunsuri. În plus, opţiunile pentru servire dau siguranţă şi prestanţă posesorului. Module simple care se pot plia pe orice interior, piese complicate (dotate chiar şi cu bar şi umidor pentru cigars), climatizoare, esenţe bune, personalizări pentru compatibilizarea cu decorurile deja existente sunt argumente de ordin estetic şi practic chiar şi pentru sceptici.

 Entuziaştii, iubitorii vinului caută deja pe internet…

 

Dupa afaceri//17-06-2005

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru