Vin si imaginatie

Pe o terasă discretă a unui hotel bun, o după amiază tihnită de mai în compania unor vinuri selecte, moderne, tonifiante.

Cineva vorbeşte în româneşte şi, deşi e o limbă străină, se înţelege totul destul de bine – poate tocmai pentru că e vorba de vinuri?! Pentru siguranţă, cineva aproape de invitaţi traduce în engleză.

Chelnerii atenţi toarnă în pahare, rând pe rând, licorile propuse pentru degustare.

Se începe cu vinuri de pe Valea Rhinului, Mosel – vinuri tinere şi electrizante. Producătorul german are o cramă şi în România! Ia să vedem şi vinurile născute aici. De la cele mai proaspete şi mai directe, până la complicatele structuri ale celor mai în vârstă, aşezate şi “şcolite” în baricuri franţuzeşti, parabolă a “pensionului” de domnişoare ale altei vremi.

Identităţi neagresate şi nesupuse logicii de supermarket vi se relevă în comentariile oneste ale prezentatorului. Confirmarea vine prin degustare.

Atmosfera capătă licăriri boeme, iar parfumul florilor de mai se aşează firesc peste impulsurile florale trimise de vinurile cele mai elitiste. “Only for a few” se materializează în ceva de ce poţi avea parte.

Dry Edition, Limited Edition, Tezaur (Treasure?) sunt numele mici ale unor vinuri din familii mari: Val Duna, River Route, La Cetate.

Prezentarea se încheie. Fiecare revine la dragostea de la prima vedere.

Unele doamne se delectează cu rose-urile delicate admiţând asemănări flatante.

Un grup de domni împresurează (înconjoară) singurul Shiraz din România. Alţi invitaţi se lasă pur şi simplu, purtaţi în reverie, atribuind paharului rolul unui far de pe vreun ţărm mediteranean.

Surpriza! Pe final se aduce „pour la bonne bouche” un vin al cărei valoare este egală cu cel puţin sacrificiul celor care l-au zămislit. Un vin provenit din struguri culeşi manual în gerul lunii Decembrie. Icewine sau Eiswein. Dulceaţa acestei delicatese ţine pupilele gustative impregnate cu nectarul zeiesc şi după ce seara s-a încheiat.

O seară blândă pentru regăsiri interioare. O degustare virtuală, un exerciţiu al imaginaţiei? Da, până la momentul în care veţi da curs invitaţiei de a transforma visul în realitate.

Pentru conformitate, regizorii acestei evadări din cotidian: Adrian Ioan (The Diplomat) & Cătălin Păduraru (Vinexpert).

Locaţia cea mai probabilă: Crowne Plaza.

Actorii principali: DVS.

Două acte susţinute pe un text semnat Carl Reh Winery, în care replicile majore sunt: Riesling Leiwener, Riesling Mosel, Riesling The Bend in the River, (primul act) şi Riesling, Sauvignon Blanc şi Pinot Noir.
Val Duna Dry Edition, Chardonnay La Cetate Tezaur, Pinot Gris River Route Limited Edition, Shiraz şi Eiswein Rheinessen (actul final).

De fapt, o spirală a dialogului care poate deveni de neuitat.

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru