Ne plac vinurile bune. Cum le pastram?

 Un îndreptar al regulilor de corectă purtare a omului faţă de vin nu există. Din păcate, chiar entuziaştii care aplică soluţii „din auzite” nu pot fi un model pentru neofiţi. Dacă ajungem la concluzia că vinul nu trebuie să sufere şi că buna lui stare este în beneficiul nostru, atunci putem fi atenţi la câteva amănunte.

 Achiziţia unor combine speciale de vinuri, amenajarea decentă a unor spaţii dedicate subliniază personalitatea proprietarului unei case şi, în egală măsura, protejează investiţia (fie şi sentimentală) făcută în vinurile de calitate.

 Pentru început – combinele de vinuri -. Cum ne alegem o combină de vinuri? Sigur, detectarea unor lideri de piaţă ca EuroCave sau Wine Cabinets ne poate scuti de bătăi de cap. Şi totuşi, ce criterii urmăresc profesioniştii domeniului?

 Primul, nivelul temperaturii.
Fluctuaţiile de temperatură dăunează vinului. Temperatura ideală pentru învechirea vinului trebuie să fie constantă între 10-140C în toată combina:
    - dacă temperatura e mai mare de 14 grade  atunci procesul de învechire este grăbit
    - dacă temperatura e mai mică de 10 grade atunci procesul de învechire e încetinit.
Iată 3 tipuri tehnologice de temperatură :
                  1. „frigider de vinuri”. Acest tip de aparat răceşte numai neputând menţine o temperatură constantă în combină dacă în afară temperatura e mai joasă de 12 grade.
                  2. ”frigider-cramă”. Acest tip de combine sunt prevăzute cu un propulsor care suflă  aer cald sau rece pe sticle. Acest model nu poate asigura o temperatură constantă.
                  3. modelul cu proces dublu. Sistemul cu dublu proces de stabilizare termică reface climatul specific unei crame. Astfel, EuroCave, de pildă, asigură o temperatură constantă (între 10 şi 140C), indiferent de temperatura din afară (de la 0 la 350C). Temperatura constantă este asigurată de pereţii din aluminiu SRA, bine cunoscuţi pentru conductivitatea termică excelentă.

 Apoi, sistemul de ventilaţie.
 Calitatea aerului şi împrospătarea permanentă a  acestuia este necesară pentru a evita creşterea stratului de mucegai datorită lipsei de ventilaţie şi a mirosurilor neplăcute ce pot fi transmise la vinuri.

La ora actuală se folosesc 3 tipuri tehnologice de ventilaţie :
      1. Combinele închise ermetic. Vinul respiră prin dop. Fără ventilaţie, gustul vinului se va deteriora în cele din urmă din cauza mirosurilor din exterior şi a apariţiei mucegaiului. Această metodă nu este adecvată în păstrarea vinului.
     2. Combinele cu ventilaţie cu circuit închis. Sistemul de ventilaţie este unul manual. Acest tip de ventilaţie mişcă aerul în permanenţă dar nu-l împrospătează.
     3. Combine cu ventilaţie naturală pentru rezultate optime. Cei de la EuroCave au pus la punct un sistem de ventilaţie natural foarte eficient obţinând rezultate optime. Fluxul uşor de aer filtrat este obţinut prin variaţia de presiune între gura de aerisire din partea superioară a combinei, dotată cu filtru charcoal şi cea din partea inferioară (ca şi într-o cramă naturală); acest sistem asigură o aerisire uşoară şi împiedică apariţia mucegaiului.
 

Să nu uităm un alt punct, de cele mai multe ori, nevralgic: umiditatea.

 Asigurarea unui mediu potrivit de umed este esenţială în păstrarea caracteristicilor de elasticitate a dopurilor. Nivelul umidităţii trebuie să fie mai mare de 50% pentru a evita uscarea dopurilor si a oxidării vinului.

 Există două tipuri tehnologice pentru crearea şi păstrarea nivelului de umiditate cerut.
      1. Pereţi fini de plastic. La fel ca pereţii frigiderului, aceştia nu reţin umiditatea. Mai mult, deoarece plasticul este un material izolant, umiditatea nu este răspândită în toată combina şi astfel umiditatea este redusă în partea superioară.
      2. Pereţii anticoroziune din aluminiu - SRA. Combinele autentice sunt dotate cu pereţi din SRA (aluminiu fără particule de piatră). Se obţine o umiditate naturală prezentă în aer şi se garantează un grad de umiditate de peste 50%. Excesul de umiditate este evacuat printr-un vas de scurgere. Conductori  de excepţie, pereţii SRA răspândesc uniform umiditatea în întreaga combină.
 

Vibraţiile afectează procesul lent de evoluţie biochimică a vinului. Facilităţile vieţii moderne (metrou, lifturi) sunt adesea cauza vibraţiilor care :
- accelerează  procesul de învechire  a vinului
- încurajează răspândirea oxigenului în interiorul sticlei, riscând astfel oxidarea vinului.

 Tipuri tehnologice de eliminare a vibraţiilor:
      1. Compresor încorporat. Prezintă un risc mare. Dacă, compresorul este ataşat de combină vibraţiile sale vor fi absorbite de aceasta şi în cele din urmă de vin.
      2. Sistem de absorbţie. Acest sistem nu are un compresor însă necesită elemente chimice precum amoniac şi hidrogen care sunt periculoase pentru mediu. Dacă sistemul eşuează, reparaţia nu va fi uşoară. Consumul de electricitate este de 3 ori mai mare decât consumul obişnuit al unei combine EuroCave.
      3. Sistemul VES pentru eliminarea vibraţiilor. Acest sistem asigură o adevărata barieră contra vibraţiilor. Compresorul combinei EuroCave este detaşat de aceasta şi compus din 4 elemenţi silenţioşi performanţi, evitând astfel pătrunderea vibraţiilor în combină. Cei 4 absorbanţi situaţi pe fiecare raft fac posibilă reducerea vibraţiilor la minim.

Şi, pentru că suntem într-o lume a calculelor de eficienţă, capacitatea de depozitare, optimizarea pot fi argumente care să „îndulcească” eventuala opoziţie a partenerului de viaţă pentru o astfel de achiziţie.

Toate rafturile ar trebui să aibă un design care să permită depozitarea unui număr cât mai mare de sticle într-un spaţiu mic, cât şi accesul uşor la acestea. De obicei apar doua probleme:
- formele şi mărimile diferite ale sticlelor
- numărul de sticle ce pot fi depozitate în combină.
      1. Rafturile standard de metal nu sunt o rezolvare. Dimensiunile şi materialul din care sunt făcute aceste rafturi, specifice unui frigider nu se pot adapta formei şi greutăţii sticlelor de vin. Aceste rafturi se pot desprinde şi pot să cadă din cauza greutăţii sticlelor de vin. O astfel de depozitare nu este recomandată nici măcar temporară. Spaţiul nu este folosit la maxim iar sticlele se pot rostogoli .
      2. Rafturile speciale pentru vinuri nu sunt chiar la îndemâna oricărui meseriaş. De aceea, EuroCave a creat dimensiunile pentru rafturile din combinele sale luând în calcul greutatea şi varietatea formelor la sticlele de vin (peste 13 tipuri de rafturi). Astfel, 248 de sticle aşezate într-o suprafaţă de 0,50 m2 este o performanţă.
 

Vor exista voci, ale scepticilor, care neagă importanţa bunei păstrări a vinului. Aceste voci aparţin celor care fac apologia „vinului de buturugă” (neştiind prea multe nici despre el). În esenţă, bocancii de toval şi pantofii fini, tot încălţăminte se cheamă, e drept! Diferenţele sunt însă, evidente…

 

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru