Sisteme de păstrare şi prezentare (II)

Dacă aţi investit în achiziţia de vinuri, aceasta trebuie şi protejată.

Terra, 2005. Suntem obligaţi să ocrotim viaţa oamenilor, a animalelor, a plantelor. Şi a altor fiinţări. Între care … vinul … Unul dintre cei mai apreciaţi compagnioni ai timpului,  măsurat la scară umană, merită atenţie şi îngrijire - odată produs sau cumpărat - fie că îl arătăm, îl vindem sau îl păstrăm pentru noi înşine.

Dacă beciurile, pivniţele, cramele sunt prea rare şi departe de a fi la îndemână, oamenii vinurilor au găsit o rezolvare lipsită de poezia şi parfumul originalului, dar cu o eficacitate uimitoare. În 1976 a apărut în Franţa prima combină de vinuri : „EuroCave”.

De la câteva sticle atunci, la 60 de milioane, astăzi,  pentru ca munca admirabilă a cultivatorilor de viţă de vie din lume, pasiunea împătimiţilor de vin şi profesionalismul tuturor posesorilor de crame, hoteluri, baruri, restaurante, cluburi să fie păstrate şi apreciate.

Combinele au fost create pentru a se încadra în spaţii limitate. În concordanţă cu restul aparatelor din  locuinţă, combina poate fi integrată în orice bucătărie. Îmbunătăţirile aduse au transformat combinele în rafinate piese de mobilă, tocmai în căutarea atmosferei despre care vorbeam.  Aceste combine, oferă tot ceea ce se cere în mod normal de la o cramă veritabilă. Mai puţin…

Contrar  credinţelor populare, toate vinurile - roşu, alb, rosé - se păstrează la aceeaşi temperatură, între 10 si 14 grade. Dacă vinul este supus unor fluctuaţii de aer cald, acesta se va dilata şi apoi se va contracta. Aceste variaţii vor duce la‚’obosirea’ vinului, pierderea vitalităţii organice şi în cele din urmă la o deteriorare a calităţii sale. Împotriva acestui deznodământ nefericit au fost create mai multe tipuri de combine.
Combine cu o singură temperatură, constantă, între 10 şi 14 grade, pentru păstrarea vinurilor. Combine cu două temperaturi, pentru păstrarea şi răcirea vinurilor. Îmbină o zonă pentru învechire (între 10 şi 14 grade) şi un compartiment pentru răcire, în partea inferioară a combinei (între 6 şi 10 grade).
Combine cu trei temperaturi,  pentru păstrare, răcire şi aducerea vinurilor la temperatura camerei. Acestea au o zonă pentru învechire în centru (între 10 şi 14 grade) şi două compartimente cu temperaturi specifice: în partea superioară, pentru aducerea vinurilor la temperatura camerei (între 16 şi 20 grade) şi în partea inferioară, pentru răcire (între 6 şi 10 grade).

Combine cu mai multe temperaturi, pentru servire. Acestea au nivele de temperaturi între 7 şi 21 grade (până la 10 zone de temperatură), permiţând diferitelor tipuri de vinuri să fie păstrate la temperatura ideală de servire.
Un alt element important este capacitatea de depozitare. Existenta mai multor  tipuri de rafturi (mobile, de depozitare, de prezentare) oferă o soluţie pentru problema diferenţelor între sticle, ca forme şi dimensiuni (Bordeaux, Alsace, Magnum, Champagne, etc) şi realizează stocarea optimă. Rafturile sunt făcute din lemn dur, tropical. Acesta are capacitatea naturală de a rezista deteriorărilor produse de umezeală şi umiditate şi nu se deformează. Având o densitate cu 50% mai mare decât lemnul de pin, rafturile de depozitare pot susţine 80 kg fiecare. Astfel, inerţia considerabila a combinei limitează şi efectele vibraţiilor din afară. Ramele rafturilor mobile sunt din oţel, putând susţine până la 20 de kg, fiecare. Rotiţele se deplasează pe şine şi sunt prevăzute cu un element de fixare pe fiecare rotiţă, ceea ce asigură absorbţia oricărei vibraţii. Şinele sunt echipate cu stopuri, pentru  o siguranţă totală în mişcare.

Fiecare şină este prevăzută să suporte 160.000 de mişcări. Aproximativ 22 de ani dacă este folosită de 20 de ori pe zi.

…Dacă este folosită de două ori pe zi poate funcţiona 220 de ani, adică de 10 ori mai mult timp de cât s-a scurs de la apariţia unui concept : EuroCave…

HOREBA//21-07-2005

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru