Chestionar vinuri roşii şi roze

1.Care sunt principalele diferenţe de consum între vinurile roşii şi cele roze în sectorul horeca din România?

Vinurile rosii sunt asociate meniu-urilor traditionale. Faptul ca sunt compatibile cu toate bucatariile de pe mapamond, ca li se atribuie in mod justificat calitati curative, ca sunt asociate unei imagini „serioase”, determina un apetit mult mai mare pentru ele decat pentru rose-uri.
Apoi, despre rose se stiu foarte putine lucruri. Oferta de vinuri rose romanesti este relativ mica.
Bucataria mediteraneana – care presupune consum de vin rose – abia incepe sa-si faca simtita prezenta in Romania.
2.Cum vedeţi situaţia actuală a celor două categorii şi evoluţia lor în viitorul apropiat?

Actualmente, vinul rosu se supune unui tipar de consum normal (si in crestere) in timp ce rose-ul are un handicap de imagine.
Oricum, si in conditii ideale rose-ul nu rivalizeaza cantitativ cu vinul rosu decat, cel mult, vara.
Fiind totusi, la un nivel scazut sub normal, inaintez ideea ca in urmatorii 2 ani, consumul de rose se va dubla.
3.Care sunt principalii factori ce influenţează vânzările de vinuri roşii şi roze din horeca?

Horeca presupune vanzare personalizata, cu recomandari si cu explicatii. Daca personalul Horeca va transmite un mesaj clientilor acesta va produce modificari in proportii oarecum predictibile. Daca oamenii din Horeca nu transmit nimic, ramane ca schimbarea obiceiurilor de consum sa apara ca efect al unui mimetism social normal ce are modelul in Occident.
Pe de alta parte, sa nu uitam ca rose-ul poate fi o alternativa sanatoasa si eleganta la bere.
4.Care sunt zonele viticole cele mai populare pentru cele două categorii?

Vinul rose, dupa cum stiti, este un vin rosu vinificat in alb. Subextractivitatea voluntara dar si lipsa de potential tinctorial pot fi punctul de plecare pentru rose. La noi Mehedintiul, Dealu Mare prezinta cele mai reusite vinuri de acest tip
5.Cum sunt percepute aceste vinuri româneşti pe plan extern?

Pe plan extern, vinurile romanesti – in genere – sunt… imperceptibile (la nivel de piata). Rosiile au si distinctii internationale, dar nu s-au impus plenar nicaieri.
Mai degraba soiuri autohtone, precum Feteasca Neagra, pot starni curiozitatea, si prin degustare, satisfactie.
Rose-urile romanesti ar face fata cu greu Rose-urilor d’Anjou sau a celor mediteraneene. In plus productiile mari din Sud, Sud-vestul Europei fac preturile mici, deci greu de concurat.

Lasa un mesaj








© 2006-2008 Catalin Paduraru