Paralelele Soarelui

 Din motive destul de evidente expaţii caută vinuri romaneşti autentice. În oglindă, entuziaştii (wine enthouziasts) români caută cele mai celebre denumiri din străinătate.

Acesta este motivul pentru care am selectat - mental deocamdată - vinuri de pe acelaşi ecart între două paralele geografice mergând de la vest la est.

Dacă pe paralela 45 emisfera nordică, Statele Unite nu au decât reuşite izolate, în Europa acest „45” străbate Bordeaux-ul, partea superioară a Italiei, Croaţia, România, Crimeea.

Aşa cum scriam şi altă dată, din fericire, în Bucureşti măcar, poţi găsi un Chateau Camarsac, un La Croix Cardinal sau ecologicul L’Orangerie de Haut Nouchet.

Dacă este să relevăm vinuri româneşti 100% de pe aceeaşi paralelă, atunci ne aplecăm asupra soiurilor prefiloxerice: Feteasca Neagră (în colecţii Black Peak – Vânju Mare, sau Rezerve XX – Uricani, cele din Dealu Mare), Crâmpoşie (Stirbey) sau Busuioaca de Bohotin, Grasa de Cotnari şi Tămâioasa Româneasca.

Alt mănunchi al „Paralelelor Soarelui” este cel cuprins între 400 şi 300.

Aici găsim vinurile californiene (mai puţin prezente în România), vinurile portugheze (găsim Dao, Vinho Verde, ş.a.), pe cele spaniole, inclusiv cave (spumante) precum şi pe cele din Corsica, Sardinia cu Florio Marsala, Terre arse şi alte specialităţi mediteraneene. Că vorbim de Mediterana – Sangria originală (nu surogat autohton) – un exponent al globalizării: vin din Spania ambalat în Franţa!

Lipsesc vinurile Africii de Nord şi cele libaneze. În schimb, la emisfera sudică am putea strânge mai multe vinuri în această colecţie tematică. „Paralelele Soarelui”: vinuri din Chile, Argentina, Africa de Sud, Australia şi Noua Zeelandă. O dovadă în plus că Lumea Nouă se mişcă parcă mai bine.

Din cinci ţări, exponente ale acestei lumi, toate prezente. O fi mai mult soare acolo?

Fara comentarii asupra disputei pentru ocuparea pietelor, spunem doar ca iubitorii vinului incep sa se simta si in Romania din ce in ce mai relaxati. Case de vin recunoscute, valori autentice cu identitate internationala.

Din cauza unui consum modest totusi, preturile nu sunt cele mai bune. De asemenea, mai exista inca riscuri de confuzii in marile retele unde in mod nefericit “aterizeaza” destul de des vinuri de tipul produselor Panasoanic, Pumac, Abidas, produse care incearca sa fure identitati construite prin calitate si seriozitate.

Speram cu totii ca este doar o etapa trecatoare si ca sezonul rece care se apropie ne va gasi cu rezerve suficiente de vinuri bune.

Iar atunci cand vremea ploioasa ar indrazni sa ne strice tonusul, un pahar de vin din Paralelele Soarelui poate ca ar deveni cel mai pretios aliat in a ne pastra pofta de viata si veselie.

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru