Câteva lămuriri asupra unor termini care provoacă, încă, confuzii

 Chambrer (şambrare) – Pusă în practică ad literam – şambrarea – ar însemna aducerea vinului (se foloseşte pentru roşii) de la temperatura cavei / depozitului / pivniţei la temperatura camerei. Practic, 200 – 220 C – înseamnă prea mult, iar ridicarea la acest nivel ar fi considerat o gafă. Mai mult, astăzi somelierii recomandă 110 – 120 C pentru vinurile roşii tinere şi 170 – 180 C pentru cele mature.

Damigeana (dame-jeanne) – butelie/raţie de 18 litri rezervată echipajelor marinei regale britanice. Totuşi, în trecut, “doamna Jana” reprezenta o altă măsură britanică (2,5 litri) care se numea demi-john. Azi, damigeana are până la 60 litri şi este o denumire generică.

 Depozit – pe parcursul îmbătrânirii unui vin, acesta poate „depune” la baza sticlei sau pe partea pe care este culcată cristale de tartru, pectine şi tanini. Prezenţa depozitului nu este indiciul unui defect. Vinificatorii care nu doresc să agreseze foarte mult vinul reduc filtrarea (de exemplu) şi notează acest lucru pe contraeticheta. Depozitul este prezent la multe din vinurile vechi.

 Metru – vin la metru – gluma românilor pentru vinul la litru, pune în umbră obiceiul francezilor de a aşeza pe o tavă de 1 metru pahare cu vin pentru un singur ordonator. Aşadar, vinul la metru, există cu adevărat!

 Verde – dacă, în trecut, un „vin verde” era o clasificare peiorativă, în prezent, „verde” este atributul unor vinuri albe căutate. Aciditate, fructuozitate, tinereţe, vioiciune

 Sommelier – originea cuvântului este foarte veche, dar în sec. XI – acesta desemna persoana însărcinată să transporte  cu căruţa butoaiele de vin şi să supravegheze descărcarea acestora plus trecerea vinului în vase de servire.  În sec. XXI găsim sommelierul ca personaj central în restaurantele bune, el fiind responsabil cu achiziţiile de vinuri, păstrarea lor în condiţii corecte şi, cel mai important, ca sfătuitor pentru clienţi în alegerea vinului potrivit.

Vermorel – aparatul de pulverizat substanţă în vie – pe care-l cunoaştem cu toţii – poartă numele inventatorului sau Victor Vermorel (1848 – 1927). El este autorul Tratatului de Ampelografie, o lucrare grandioasă, în opt volume.

Connaisseur//28-10-2005

Lasa un mesaj
© 2006-2008 Catalin Paduraru